|
|
|
|
Forum
staweg Postów: 941 |
4.04.2011 09:37
Ponieważ okazuje się,że nie wszyscy zetknęli sięz tym zabiegiem, zamieszczam kilka istotnych uwag.
Czynnikiem stabilizującym plon jest prawidłowa ochrona, a zatem materiał do siewu musi być zaprawiony. Obecnie nanoszenie preparatów w formie zaprawy umożliwia ochronę wszystkich roślin, zarówno przeciwko chorobom występującym w glebie (m.in. zgorzel siewek), jak i przenoszonych na nasieniu (septorioza selera, askochytozy grochu) lub ziarnie (śnieć cuchnąca pszenicy, głownia pyląca pszenicy, głownia zwarta owsa), a także przeciwko szkodnikom atakującym młode rośliny (połyśnica marchwianka, śmietka kiełkówka). Zaprawianie nasion zaliczane jest do najbardziej oszczędnych, a przy tym najbezpieczniejszych dla środowiska zabiegów chemicznych.
Istota zaprawiania polega na równomiernym naniesieniu dostatecznej ilości preparatu cienką warstwą na powierzchnię nasion. Przeprowadzić to można różnymi formami użytkowymi zapraw, stąd wyróżniamy zaprawianie suche, półsuche, mokre, zaprawianie zawiesiną oraz tak zwaną inkrustację nasion.
Na sucho, zaprawy pyliste, np.: Super Homai 70 DS stosowane są bezpośrednio na nasiona. Preparat z nasionami umieszcza się w specjalnych zaprawiarkach, a przy małych ilościach nasion można wykorzystywać słoiki przeznaczone tylko do tego celu. Zaprawianie półsuche polega na dokładnym zwilżeniu i wymieszaniu nasion z małą ilością preparatu płynnego (Baytan Uniwersal 19,5 WS, Funaben T 480 FS) w hermetycznych zaprawiarkach, a po zabiegu nie jest konieczne przesuszanie nasion. Ten sposób zaprawiania jest bezpieczniejszy dla wykonujących osób. Zaprawianie mokre polega na zanurzeniu materiału siewnego w dużej ilości płynnego preparatu na kilkanaście minut. Później nasiona powinny być wysuszone. Ten sposób jest skuteczny w zwalczaniu patogenów zasiedlających nasiona, gdyż preparat dociera do wszystkich zagłębień, wnika też częściowo do okrywy nasiennej. Coraz częściej zaleca się zaprawianie zawiesiną, określane jako metoda "slurry". Polega ono na pokryciu nasion papką sporządzoną z zawiesinowej formy zaprawy i wody. Do tej metody można zaliczyć również zaprawianie korzeni niektórych roślin (np. korzeni kapusty) w papce z gliny zawierającej fungicyd (np. przeciwko kile kapusty). Wygodną formą zaprawy do zastosowania w gospodarstwie jest forma żelowa. Jedyną taką zaprawą przeznaczoną do zaprawiania w prostych zaprawiarkach jest preparat Raxil Gel 206.
W uprawach amatorskich lub ekologicznych możliwe jest zaprawianie nasion bez użycia środków syntetycznych, następującymi sposobami:
moczenie nasion przez 20 min. w roztworze nadmanganianu potasu (0,03%), * moczenie w wywarze z drobno posiekanych gałęzi czeremchy przez 12-14 godzin (posiekane gałązki czeremchy zalewa się wrzątkiem i gotuje 30 min, po ostudzeniu wywar gotowy jest do użycia),
moczenie w naparze z rumianku przez 30 min. (15 g suszu rumianku zalewa się wrzącą wodą i pozostawia pod przykryciem do ostudzenia, napar rozcieńczyć 1 l wody).
moczenie przez 2 min. w preparatach pochodzenia roślinnego Grevit 200 SL, Biosept 33 SL (wg. etykiety-instrukcji),
zaprawianie nasion przed siewem 2,5 % roztworem Biochikolu.
Po tych zabiegach nasiona należy osuszyć i wysiać w tym samym dniu. Ponadto nasiona można:
zaprawić na sucho w popiele drzewnym z czeremchy zwyczajnej lub w mączce bazaltowej na kilka dni przed planowanym wysiewem,
zaprawiać termiczne, czyli moczyć nasiona przez 20 min. w gorącej wodzie (wywarze) albo w suchym i ciepłym powietrzu np. piekarniku (temperatura nie powinna przekraczać 51oC),
Do zaprawiania nasion mogą posłużyć Efektywne Mikroorganizmy. W tym celu należy rozcieńczyć 0,3 litra EM-A (preparat w formie namnożeniowej) w 1 litrze wody, a następnie w tak przygotowanym roztworze umieścić woreczek z nasionami na określony czas, uzależniony od wielkości nasion. Wynosi on odpowiednio:
20 - 30 minut w przypadku nasion małych: (np. rzepak, koniczyna, marchew, kwiaty itd., a także nasiona fasoli);
30 - 60 minut nasion średnich (np. zboże);
2 - 3 godziny dla nasion dużych (np. dynia, bób, kukurydza, ziemniaki).
Ważne jest aby nasiona zaprawiane EM wysiewać tak wilgotne, jak to tylko jest możliwe.
|
|
lutka22 Postów: 884 |
4.04.2011 14:58
kiedyś wspominałeś o zaprawianiu nasion, i jako pilna słuchaczka zapamiętałam to! niestety, poszłam po linii najmniejszego oporu i kupiłam suchą zaprawę, wsypuję do słoiczka razem z nasionami, mieszam, na drobniutkie sitko, przesiewam i do ziemi. Trochę zabawy ale warto! Dziękuję za wszelkie rady. jesteś dla mnie jednym z nielicznych guru ogrodniczym
|
|
staweg Postów: 941 |
5.04.2011 08:55
Ja na sucho zaprawiam drobne i bardzo "uplastycznione" nasionka, np.: marchewka, pietruszka, buraczki, itp. Mają tyle zakamarków, że sucha zaprawa świetnie się trzyma. Ponieważ dość energicznie należy potrząsać słoiczkiem z zaprawianymi nasionami, nie wolno go od razu otwierać. Trzeba poczekać aż zaprawa osiądzie, inaczej cześć z niej możemy wdychać. Nasionka większe i gładkie (ogórek, groszek, fasola, kobea itp) najlepiej zaprawiać metodą półsuchą. Nasionka moczę przez chwilę w wodzie, następnie lekko osuszam wysypując na szmatką i dociskając z wierzchu drugą, a potem do słoika, trochę zaprawy pylistej i zabawa ta sama co na sucho.
|
|
krystynakubska Postów: 191 |
1.10.2011 08:37
jestem początkującą działkowicza i prosze o pomoc czy tulupany i podobne kwiaty cebulowe które sadzimy jeienia tez trzeba zaprawiac zaprawą
|
|
halinabylina Postów: 552 |
1.10.2011 23:36
Tak trzeba, w centrach ogrodniczych są specjalne zaprawy do kwiatów cebulowych
|
|
krystynakubska Postów: 191 |
2.10.2011 08:08
Halinko a jaka najlepiej ta zaprawe kupic chodzi mi konkretnie o zaprawe do tulipanów i do Irysów
|
|
krystynakubska Postów: 191 |
2.10.2011 08:13
Halinko a jaka najlepiej ta zaprawe kupic chodzi mi konkretnie o zaprawe do tulipanów i do Irysów
|
|
krystynakubska Postów: 191 |
4.10.2011 16:11
Halinko wczoraj kupiła zaprawe do cebulek i wsadziłam wszystkie moje kwiatki, bardzo sie ciesze ze mogę na was liczyć
Pozdrowionko
|
|
Tylko zalogowane osoby mogą zamieszczać nowe posty.
|