|
|
|
|
Forum
andzia Postów: 34 |
31.07.2010 18:15
wie ktoś może jak zrobić kiszone ogórki z buraczkami?
|
|
halinabylina Postów: 552 |
1.08.2010 01:15
Ciekawy pomysł...przyznam się, że nie próbowałam jeszcze takiego zestawienia...robię buraczki z papryką i cebulą...Pozdrawiam
|
|
asiok Postów: 1128 |
3.08.2010 13:57
Halciu a możesz napisać ten przepis ?
|
|
halinabylina Postów: 552 |
3.08.2010 15:54
Konfitura z wiśni z zielonym pieprzem
1 kg wiśni bez pestek
otarta skorka z jednej wyparzonej cytryny
sok z jednej limonki
1 łyżeczka grubo pokruszonego zielonego pieprzu
1 kg cukru żelującego 1:1
Zmiksować połowę wiśni,dodać pozostałe całe owoce, skórkę z cytryny i sok z limonki oraz zielony pieprz. Wszystko wymieszać z cukrem żelującym, zagotować.
Mieszając ciągle gotować 4 minuty na mocnym ogniu.
Wrzącą konfiturą napełniać wyparzone słoiki / ja wstawiam je do piekarnika i parę minut wygrzewam w temp. ponad 100 stopni/ zakręcić nakrętki i odwrócić do góry dnem. Nie pasteryzować
|
|
asiok Postów: 1128 |
3.08.2010 15:58
Buraczki z papryką i cebulą ?
|
|
halinabylina Postów: 552 |
3.08.2010 16:05
Pomidory w zalewie
3kg małych pomidorków /mogą być czerwone, żółte, winogronowe/
3 łyżki grubej soli kuchennej
około 2 litry wody
4 średniej wielkości liście laurowe
4 gałązki świeżej bazylii
4 spore ząbki czosnku
4 średnie gałązki świeżej natki pietruszki
Słoiki i nakrętki dokładnie umyć i sparzyć wrzątkiem.
Zagotować wodę z solą. Obrane ze skórki /sparzone/pomidory ułożyć jeszcze w ciepłych słoikach, dodać przyprawy i zalać wrzątkiem. Słoiki mocno zakręcić i odstawić do ostudzenia. Przestudzone wstawić do garnka, napełnić wodą do 3/4 wysokości słoików i gotować na bardzo małym ogniu /woda nie powinna nawet bulgotać/ 20 minut. Wyjąć, odwrócić do góry dnem i czekać aż ostygną. Tak przygotowane pomidory poza sezonem świetnie zastępują świeże
|
|
halinabylina Postów: 552 |
3.08.2010 16:21
Dżem z czerwonej papryki
1,25 kg czerwonej papryki
2 cytryny
1kg cukru
3 goździki
1/2 łyżeczki cynamonu w proszku
sól do smaku /szczypta/
Cytryny wyszorować namydloną szczoteczką, opłukać w gorącej wodzie, osuszyć. Otrzeć skórkę na drobnej tarce. Skórkę przełożyć do miseczki, przykryć, żeby nie wyschła.
Wycisnąć sok z cytryn.
Papryki oczyścić z gniazd nasiennych, umyć i zmiksować w blenderze. Dodać cukier, szczyptę soli i 1/3 szklanki wody. Dusić na małym ogniu 10 minut w rondlu z grubym dnem, cały czas mieszając. Wlać sok z cytryny, dusić dalej mieszając od czasu do czasu aż dżem zgęstnieje. Utłuc goździki, dodać je do dżemu pod koniec gotowania, dodać cynamon i skórkę cytrynową.
Gorącym dżemem napełniać małe wyparzone słoiki, zakręcić i pasteryzować przez 15 minut w temperaturze 80 stopni C.
Doskonały do mięs, ryb, jajek i warzyw
|
|
akacja Postów: 108 |
3.08.2010 16:36
Halinko, dżemik z papryki, to coś nowego dla mnie. Zrobię porcję gdy zacznie się sezon paprykowy.
Buraczki w latach urodzaju zamykam w słoikach z winnymi jabłkami. Już kiedyś wspominałam chyba na forum.Ugotowane , te największe zazwyczaj, gotuję, tarkuje na jarzynowej tartce, dodaję potarkowane winne jabłka (zastępują ocet), troszkę przypraw-sól, pieprz.Wekuję. Używam jako jarzynkę, zasmażane, do barszczu. Nie mam przepisu, robię na oko wg własnego smaku.
Wekuję też czyste buraczki, bez przypraw, w zimie jak znalazł, nie lubię gotować buraków zimą.
|
|
terry Postów: 604 |
3.08.2010 16:44
Dziewczyny!Dziekuję za przepisy.Ja właściwie to nie robie przetworów na zimę bo nie mam własnych warzyw i owoców,a na kupnych nieraz się zawiodłam.Jednak lubię takie nowości,spróbuje zrobić coś z Waszych pomysłów,moje dziewczyny napewno się zachwycą.
|
|
halinabylina Postów: 552 |
3.08.2010 16:47
Sałatka z buraków i papryki
8 dużych buraków
4 duże cebule
1 kg papryki
ziele angielskie, pieprz
2 listki bobkowe,
1/2 szklanki 10% octu
1 łyżka stołowa soli
1 szklanka oliwy
1/2 szklanki cukru
Buraki ugotować, ostudzić, obrać ze skórki, zetrzeć na grubej tarce. Paprykę oczyścić z gniazd nasienych, sparzyć parę minut we wrzątku. pokroić w paski.
Cebulę pokroić w talarki i też sparzyć.
Wszystkie składniki wymieszać z przyprawami, odstawić na 20 minut, nakładać do słoików i pasteryzować 20 minut, wyjąć z wody, sprawdzić, czy są dobrze dokręcone i odwrócić go gory dnem do wystygnięcia
|
|
Tylko zalogowane osoby mogą zamieszczać nowe posty.
|