|
|
|
|
Forum
Krystyna Postów: 601 |
16.12.2010 11:29
Kruche ciasteczka
1 kostka margaryny
1 kostka masła
1 szklanka cukru
1 proszek do pieczenia (1 łyżka)
2-3 jajka
sól
olejek rumowy
mąka (tyle żeby ciasto nie było zagęste). Zawsze daję niecały kilogram.
Margarynę z masłem i cukrem wyrobić (nożem) nie topiąc tłuszczu. Następnie wbić po 1 jajku, dodać trochę soli. Wyrobić. Wsypać przesianą mąkę i wygniatać do uzyskania jednolitej masy.
Przygotować maszynkę do mięsa z odpowiednią blaszką ze wzorkami.
Blache posmarować lekko tłuszczem, piec w dobrze nagrzanym piekarniku, ja mam ustawiony na 190 st.
Proszę pilnować, bardzo szybko się pieką! Polecam piec na dwóch blachach. Po wystygnięciu można polukrować, ozdobić słodką posypką, kokosem ....
Smacznego
|
|
danusia2458 Postów: 198 |
25.10.2012 08:24
Leon upiec biszkopt jasny Placek miodowy:30 dkg mąki ,15 dkg margaryny ,2łyżki miodu sztucznego ,1 łyżka sody ,2 łyzki kwaśnej śmietany ,10 dkg cukru ,1 jajko Wszystkie składniki wymieszać,wyrobić ciasto podzielić na 2 części i upiec w temp. 160-180 st.-40 min. KREM BUDYNIOWY: 15 dkg cukru pudru ,3 łyżki mąki pszennej,2 łyżki mąki ziemniaczanej ,cukier waniliowy,1 kostka margaryny ,1/2 l mleka Ugotować krem,ostudzony zmiksować z margaryną i podzielić na cztery części. Kram z jabłek: 1 kg jabłek ,1 szkl cukru ,1 galaretka czerw. 1 galaretka żółta. Obrane jabłka gotować do miękkości podzielić na dwie części do jednej dodać czerwoną galaretkę ,do drugiej żółtą. Przełożenie placka : Placek miodowy krem budyniowy jabłka z czerwoną galaratką krem budyniowy biszkopt krem budyniowy jabłka z żółtą galaretką masa budyniowa placek miodowy Na wierzch zrobić polewę i dowolnie udekorować .Upiec najlepiej 2 dni wcześniej żeby warstwy ,,odlipły'' Smacznego.
|
|
berta Postów: 95 |
26.10.2012 18:57
Szybkie ciasto biszkoptowe wg przepisu Krysi -Puchatka:
4 całe jajka utrzeć ze szklanką cukru i cukrem waniliowym,ja dodaję również szczyptę soli,następnie wsypać troszkę więcej jak szklankę mąki+płaska łyżeczka proszku do pieczenia.
Wszystko zmiksować i ciasto gotowe.
Można wkładać dowolne owoce.
Ja ostatnio powkładałam 8-ki jabłek,czasem robię z brzoskwiniami,albo ze śliwkami.
Piec minimum 45-50 min. w temperaturze 180 stopni,ale najlepiej obserwować czy jest już mocno rumiane.
Życzę smacznego.
|
|
berta Postów: 95 |
26.10.2012 19:01
Zapomniałam napisać,że jest to proporcja do tortownicy lub formy do babki.
|
|
gabi4 Postów: 297 |
26.10.2012 21:30
O niczym nie zapomniałaś Iwonko. Też tak robię z tym, że daję czubatą łyżeczkę proszku do pieczenia. Teraz spróbuję z płaską. Pozdrawiam serdecznie.
|
|
filipek Postów: 452 |
27.10.2012 09:52
to ja chyba dziś je zrobię.Pozdrawiam i dzięki za przepis
|
|
terry Postów: 604 |
27.10.2012 13:32
W tym roku urodzaj jabłek więc często robię szarlotkę,a przepis znalazłam w sieci,bardzo prosty-2,5 szkl.mąki,1 jajko,125 gr masła,1/2szkl.cukru,łyżeczka proszku do pieczenia.Masło rozpuścic i ostudzone dodac do reszty składników,szybko zagnieść ciasto i do lodówki.Jabłka zetrzec na tarce,osłodzić w/g upodobań i lekko przesmażyć,ale krótko aby się nie rozpadły;potem na sitko,odsączyć nadmiar soku,wymieszac z cynamonem w/g smaku.Połowe ciatka rozłożyć na dnie blaszki,na to przesmażone jabłka,a na wierzch zetrzec reszte ciasta na tarce.Piec 40-50 minut w temp.220 st.posypać cukrem pudrem i...smacznego!
|
|
1gosia Postów: 145 |
2.11.2012 14:53
Przepis na ciacho jabłowe
Upiec biszkopt z 5 jajek wedłu własnego przepisu.
wystudzić go a wtym czasie obrac kilogram jablek,pokroić w kostkę.Zagotować 2 szklanki wody ze szklanką cukru.Do syropu wsypać jabłka i gotować 5 minut.W szklance wody rozprowadzić dwa budynie[bez cukru]i przelać do gotującego syropu z jabłkami.Gorący budyń wylać na biszkopt,wystudzić.Rozpuścić galaretkę cytrynową w 1 szklance wody.Gdy galaretka zacznie tęzeć ubijamy dwie śniezki w 400 ml mleka.pod koniec ubijania śmietany dodajemy galaretkę i ubijamy jeszcze przez chwilę.wykładamy na jabłkowy budyń i posypujemy startą czekolada.TERAZ JUŻ TYLKO ZAJADAMY
|
|
BASIAJAR Postów: 47 |
2.11.2012 16:25
Murzynek – bo ciemne.
Do garnka wlać pół szkl. wody, dodać ¾ kostki margaryny (200 g), 1,5 szkl. cukru, 1 łyżka czubata kakao – zagotować, odstawić do przestygnięcia. Może być lekko ciepłe.
Po wystudzeniu dodać:
3 łyżki mleka, 3 żółtka (białko ubić) – zamieszać trzepaczką, dodać:
2 szkl. mąki przesianej z 2-ma łyżeczkami proszku do pieczenia i 0,5 łyżeczki sody.
Po wymieszaniu dodać 2 łyżki dżemu śliwkowego, następnie ubite białko.
Przelać do formy wysmarowanej i wysypanej tartą bułką.
Ja piekę 40 min. w temp. 130 st, bo tak piecze mój piekarnik.
To ciasto piekę niemal w każdą sobotę na kolację. Nigdy jeszcze nie wyszedł „zakazalec” – jak mówiła moja córcia.
|
|
BASIAJAR Postów: 47 |
2.11.2012 16:38
Tereniu, spróbowałam zrobić z Twojego przepisu szarlotkę. Przykro mi, ale zmarnowałam tylko składniki.
|
|
Tylko zalogowane osoby mogą zamieszczać nowe posty.
|