|
|
|
|
Forum
elakowal49 Postów: 579 |
3.02.2013 17:50
Pączki!
1 kg mąki
5 żółtek 2 całe jajka
1 szklanka cukru
20 dkg masła
1 szklanka mleka
10 dkg drożdży
cukier wanilinowy lub wanilia
1 kieliszek spirytusu/
lub octu lub rumu/
Drożdże rozcieram z cukrem i kilkoma łyżkami mąki i niewielka ilością mleka ciepłego i zostawiam do wyrośnięcia.
W garnuszku roztapiam masło.
Jajka i zółtka ucieram z cukrem i dodatkami ,dosypuję mąkę ,wyrośnięte drożdże,masło i wszystko dobrze wyrabiam/ za mnie to robi robot/.Jak ciasto jest gładkie i nie klei się do ścianek miski nakrywam ściereczką i zostawiam do wyrośnięcia ok.2 godz.
Następnie odrywam po kawałku rozgniatam placuszki wkładam marmoladę lub konfiturę i sklejam.
Układam na stolnicy posypanej lekko mąką ,nakrywam ściereczką i zostawiam do wyrośnięcia.
W rondlu rozgrzewam olej i jak kawałeczek wrzuconego ciasta wypłynie i się zarumieni to wkładam pączki i przykrywam pokrywką i jak się zarumienią to przewracam na drugą stronę i dosmażam bez przykrycia.
Wykładam na ręcznik papierowy i lukruję lub posypuje cukrem.
Wg tego przepisu robię już 40 lat.
Smacznego i na pewno w czwartek zrobię wg przepisu Asioczka.
|
|
1gosia Postów: 145 |
11.02.2013 14:26
PIJACZEK
2 szkl mąki
1 szkl cukru
1szkl mleka
1 szkl oleju
1łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody
3 łyżki kakao
3 łyżki powideł lub dżemu
2 jajka
Ubijamy dodając stopniowo bez szczególnej uwagi Pieczemy w 50min w 170 stopniach.Po upieczeniu i wystudzeniu ciasta należy ciasto na pół i smarujemy masą zrobioną tak:
1 budyń śmietankowy z białą czekoladą gotujemy i studzimy.Ucieramy dwa małe masła roślinne(kubki)dodając stopniowo budyń.Mase dzielimy na 3 cześci,jedną częścią przekładamy ciasto,a pozostałą masę przekładamy na wierzch ciasta.do naczynia szczelnie zamykanego wkładamy 40 dkg suszonych sliwek i zalewamy je szkl wódki najlepiej zrobić to dzień wcześniej.Namoczone owoce układamy na masie i polewamy rozpuszczoną czekolada lub polewą czekoladową Smacznego
|
|
1gosia Postów: 145 |
11.02.2013 14:40
Rafaello
Biszkopt kakaowy z 4 jajek najlepiej według sprawdzonego przepisu.
Masa
250 gram czekolady mlecznej
1 łyżeczka ciemnego kakao
500 ml śmietany 36%
200 ml mleka
1 śnieżka
2 łyżki żelatyny
200 gram orzechów włoskich (rozdrobnić)
Żelatynę rozpuścić w 1/4 szkl.wody i ostudzić.Czekolade rozpuscić w kąpieli wodnej do gorącej płynnej czekolady wsypać kakao a potem cały czas ubijając dodawać mleko.Nastepnie wsypać śnieżkę i ubić. W oddzielnym naczyniu ubić kremówkę,dodać do niej przestudzoną żelatynę a nastepnie masę czekoladową .Na końcu dodajemy częśc orzechów,zostawiając część do posypania wierzchu ciasta.Powstałą masę wykładamy na biszkopt posypujemy orzechami i wkładamy do lodówki by stężało a później pozostaje chronić ciacho przed domownikami
|
|
danusia2458 Postów: 198 |
15.02.2013 07:44
Ciasto z bananami
Przepis bardzo prosty.
Upiec biszkopt na wierzch dżem z czarnej porzeczki na to ugotowany budyń ,na budyń banany i polać polewą.
Ja robiłam pierwszy raz więc już wiem że na pewno nie polewa gotowa choć nigdy jej nie używam ale chciałam przyspieszyć i sobie zaszkodziłam bo ta gotowa się potem żle kroi i ciasto raczej na jeden dzień bo banany mimo skropienie cytryną na dziś już trochę ściemniały.
|
|
1gosia Postów: 145 |
6.04.2013 18:42
Irenko jest rafaello bo ja nazwę pomyliłam ale nie mogłam później zmienić.Jest to ferrero rosche
|
|
Tylko zalogowane osoby mogą zamieszczać nowe posty.
|