Sklep korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityki cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.


 

Login:
Has?o:
lub załóż konto


Ogrodnicy
  Ostatnio zarejestrowani
  Najaktywniejsi
  Wszyscy

Galerie
  Ostatnio założne
  Największe
  Nowe zdjęcia
  Nowe komentarze

Katalog roślin
  Krzewy i drzewa iglaste
  Drzewa liściaste ozdobne
  Drzewa liściaste owocowe
  Krzewy liściaste ozdobne
  Krzewy liściaste owocowe
  Pnącza
  Byliny
  Rośliny dwuletnie
  Rośliny jednoroczne
  Rośliny wrzosowate
  Rośliny cebulowe i bulwiaste
  Rośliny skalne
  Turzyce i trawy ozdobne
  Rośliny wodne
  Róże
  Zioła
  Rośliny w domu

  Uprawa i pielęgnacja roślin
  Co w trawie piszczy
  Architektura ogrodowa




Polecamy te strony:
Przepisy kulinarne
Sklep z artykułami spożywczymi i agd AleDobre.pl
Akademia Tortu
Moje Wypieki
Forum

 Forum —› Ogrodniczka.pl - cała ona! —› Ciasta, ciasteczka
   O forum    |    Zasady


« poprzednie 1 2 3



elakowal49
Postów: 579
  3.02.2013 17:50

Pączki!
1 kg mąki
5 żółtek 2 całe jajka
1 szklanka cukru
20 dkg masła
1 szklanka mleka
10 dkg drożdży
cukier wanilinowy lub wanilia
1 kieliszek spirytusu/

lub octu lub rumu/
Drożdże rozcieram z cukrem i kilkoma łyżkami mąki i niewielka ilością mleka ciepłego i zostawiam do wyrośnięcia.
W garnuszku roztapiam masło.
Jajka i zółtka ucieram z cukrem i dodatkami ,dosypuję mąkę ,wyrośnięte drożdże,masło i wszystko dobrze wyrabiam/ za mnie to robi robot/.Jak ciasto jest gładkie i nie klei się do ścianek miski nakrywam ściereczką i zostawiam do wyrośnięcia ok.2 godz.
Następnie odrywam po kawałku rozgniatam placuszki wkładam marmoladę lub konfiturę i sklejam.
Układam na stolnicy posypanej lekko mąką ,nakrywam ściereczką i zostawiam do wyrośnięcia.
W rondlu rozgrzewam olej i jak kawałeczek wrzuconego ciasta wypłynie i się zarumieni to wkładam pączki i przykrywam pokrywką i jak się zarumienią to przewracam na drugą stronę i dosmażam bez przykrycia.
Wykładam na ręcznik papierowy i lukruję lub posypuje cukrem.
Wg tego przepisu robię już 40 lat.
Smacznego i na pewno w czwartek zrobię wg przepisu Asioczka.

1gosia
Postów: 145
  11.02.2013 14:26

PIJACZEK
2 szkl mąki
1 szkl cukru
1szkl mleka
1 szkl oleju
1łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody
3 łyżki kakao
3 łyżki powideł lub dżemu
2 jajka
Ubijamy dodając stopniowo bez szczególnej uwagi Pieczemy w 50min w 170 stopniach.Po upieczeniu i wystudzeniu ciasta należy ciasto na pół i smarujemy masą zrobioną tak:
1 budyń śmietankowy z białą czekoladą gotujemy i studzimy.Ucieramy dwa małe masła roślinne(kubki)dodając stopniowo budyń.Mase dzielimy na 3 cześci,jedną częścią przekładamy ciasto,a pozostałą masę przekładamy na wierzch ciasta.do naczynia szczelnie zamykanego wkładamy 40 dkg suszonych sliwek i zalewamy je szkl wódki najlepiej zrobić to dzień wcześniej.Namoczone owoce układamy na masie i polewamy rozpuszczoną czekolada lub polewą czekoladową Smacznego











1gosia
Postów: 145
  11.02.2013 14:40

Rafaello

Biszkopt kakaowy z 4 jajek najlepiej według sprawdzonego przepisu.

Masa

250 gram czekolady mlecznej
1 łyżeczka ciemnego kakao
500 ml śmietany 36%
200 ml mleka
1 śnieżka
2 łyżki żelatyny
200 gram orzechów włoskich (rozdrobnić)
Żelatynę rozpuścić w 1/4 szkl.wody i ostudzić.Czekolade rozpuscić w kąpieli wodnej do gorącej płynnej czekolady wsypać kakao a potem cały czas ubijając dodawać mleko.Nastepnie wsypać śnieżkę i ubić. W oddzielnym naczyniu ubić kremówkę,dodać do niej przestudzoną żelatynę a nastepnie masę czekoladową .Na końcu dodajemy częśc orzechów,zostawiając część do posypania wierzchu ciasta.Powstałą masę wykładamy na biszkopt posypujemy orzechami i wkładamy do lodówki by stężało a później pozostaje chronić ciacho przed domownikami

danusia2458
Postów: 198
  15.02.2013 07:44

Ciasto z bananami
Przepis bardzo prosty.
Upiec biszkopt na wierzch dżem z czarnej porzeczki na to ugotowany budyń ,na budyń banany i polać polewą.
Ja robiłam pierwszy raz więc już wiem że na pewno nie polewa gotowa choć nigdy jej nie używam ale chciałam przyspieszyć i sobie zaszkodziłam bo ta gotowa się potem żle kroi i ciasto raczej na jeden dzień bo banany mimo skropienie cytryną na dziś już trochę ściemniały.

1gosia
Postów: 145
  6.04.2013 18:42

Irenko jest rafaello bo ja nazwę pomyliłam ale nie mogłam później zmienić.Jest to ferrero rosche


« poprzednie 1 2 3



Tylko zalogowane osoby mogą zamieszczać nowe posty.



STRONA GŁÓWNA    |    GALERIE    |    OGRODNICY    |    FORUM    |    KATALOG ROŚLIN    |    PIELĘGNACJA OGRODU    |    KONTAKT