piegus1 Postów: 850 |
28.02.2010 19:13
Staweg pomocy ! Nie jestem pewna czy to są uszkodzenia od mrozu,czy /odpukać/ jakieś choróbsko grzybowe.Ten jeden nie był na zimę okryty,ale rosnie w takim zacisznym dosyć miejscu.I jak mogę mu pomóc.Dzisiaj wszystkie rh podlałam Staweg,móglbyś spojrzec ?
|
|
 staweg Postów: 774 |
1.03.2010 07:49
Spojrzałem i mogę Cię uspokoić; to raczej nie choróbsko, a tegoroczna zima. Sprawdzałem różne rośliny i stwierdziłem wiele uszkodzeń. Prawie całkowicie pomarzły pędy budlei, trzeba będzie usunąć sporą część gałązek szczodrzeńców, poprzemarzały niektóre jabłonie, a nawet młodsze pędy bluszczy. Jednym słowem,to, co piszemy o "ostrzejszych zimach" sprawdziło się - niestety - w tym roku. W przypadku tak pomrożonych rododendronów, trzeba poczekać, bo część liści może się zazielenić. Jeśli zaczną zasychać, nalezy je usunąć, bo osłabione, łatwo ulegają chorobom.
|
|
1.03.2010 09:34
Dziekuję Staweg.
Twoja odpowiedz mnie uspokoiła.Na wiosnę sprawdzę ph,zasilę nawozem/stosuję długodzialający/ ,a czy mogę je /na wiosnę /profilaktycznie opryskać previcurem albo aliette ?
|
|
 staweg Postów: 774 |
2.03.2010 07:44
Jak wspomniałem, uszkodzone liście, pozbawione części chlorofilu i soków, są łatwym kąskiem dla grzybów. Warto zatem opryskać, ale dopiero gdy temperatura w dzień osiągnie około 10 stopni C.
|
|
2.03.2010 10:35
Dziękuję bardzo
|
|
 ola Postów: 42 |
23.03.2011 16:41
Witam, ja mam ten sam problem ze swoim rododendronem i dwiema azaliami,tez sa brązowe, mimo,ze okrylam je galązkami na zime ale dodatkowomoj rododendron ma pozwijane liscie, co to oznacza?sa to roślinki zasadzone jesienia, maja wymieniona ziemie na kwasa, specjalnie zakupiona, a takze byly podsypane ziemia z lasu, a na wierzchu kora.Czy ta ziemia z lasu mogla im zaszkodzic??
|
|
 Brydzia Postów: 320 |
23.03.2011 16:46
Ziemia z lasu raczej służy rododendronom.Myślę ,że trzeba by go dobrze podlac.
|
|
 ola Postów: 42 |
23.03.2011 21:41
Brydziu podlalam go dzis rano i to sporo,ale wydaje mi sie,ze ziemia wokol niego jest bardzo mokra.
|
|
24.03.2011 06:35
Olu,pozwijane liście to z reguły stan przejściowy po zimie...jak je podlałaś to trzeba troszkę poczekać aż woda dotrze do nich...a może uda Ci się tu wstawić fotkę tego rododendrona /tu wstawiamy przez imageshacka w rozmiarze 640x480 instrukcja jest na form/
|
|
 lenanna Postów: 14 |
27.03.2011 09:55
A ja mam pytanie dotyczace azalii. Czy azalia, ktora cala zime, bez okrycia, stala na zewnatrz a teraz jej galazki zostaly obciete ma szanse jeszcze wypuscic listki i zakwitnac. Dodam, ze na moje oko nie wyglada to dobrze, z ziemii stercza tylko suche patyczki
|
|