| |
|
|
|
Forum
 asiok Postów: 819 |
8.09.2010 08:32
Mam pytanko : kiedy, jak i iloletnie przycina się drzewka owocowe ?
Kosztela (ok. 4 letnia)

Czereśnia (ok. 4 letnia)

Jeżyna bezkolcowa (4 letnia)

Nie chcę, żeby moje drzewka rosły ogromne a jednocześnie chcę by dobrze owocowały; jak mam je przyciąć ?
|
|
 lutka22 Postów: 720 |
9.09.2010 05:58
popiszę się moją wiedzą na temat jeżyny:
wycinam pędy owocujące jak tylko skończy się owocowanie, tak jak maliny, przy samej ziemi, a zostawiam 3-4 pędy roczne, najgrubsze. Te roczne pędy przycinam w ciągu roku na ok. 2m tak, by się rozkrzewiały na boki. Jeżyna stoi/ rośnie przy baniaku na wodę i tak go otula, że nie mam potrzeby podwiązywania pędów.
Mam 2 krzaki jeżyny, nazw nie znam. Jeden z nich odbija od korzenia pędami z kolcami, choć całą mateczna roślina nie ma kolców, druga, choćby kawałek gałęzi wrósł w ziemię kolców nie ma. Obie są pyszne, choć w ub. roku zaatakowane były szpecielem (tak chyba się toto nazywało). To czego nie zjemy przerabiam na .... a jakże, na nalewkę.
Na temat drzewek niech wypowiedzą się fachowcy, ja też mam problem z przycinaniem jabłoni, wiśni
|
|
|
|
 asiok Postów: 819 |
9.09.2010 17:56
Dziękuję...i o to mi chodziło czy mam je przycinać czy nie.
Linki przeczytam
A jeżyna moja w tym roku niestety Lucynko nie owocowała.
|
|
 bwk-123 Postów: 1 |
17.02.2012 13:25
ja też mam jeżynę bezkolcową,owocuje co drugi rok.W pierwszym roku obciełam ją do samej ziemi i w tym roku nie owocowała ,ale w następnym już miała moc owocu.
|
|
Tylko zalogowane osoby mogą zamieszczać nowe posty.
|