| |
|
|
|
Forum
 sława66 Postów: 67 |
14.12.2009 17:57
Dostałam kwiat doniczkowy Tilandsia Cyanea, ciekawy, kwitnący. Nic nie wiem o jego uprawie.Nie znalazłam informacji w internecie.Proszę o rady.
|
|
 asiok Postów: 819 |
14.12.2009 18:08
Tillandsia Cyanea inaczej Oplątwa
Wymaga latem temp. około 12 - 24 stopnie, zimą niższa ale nie mniej niż 15 sopni. Niestety lubi bardzo wysoką wilgotność powietrza przez cały rok niezależnie od miejsca czy to jasnego czy półcienistego. Podłoże takie jak do storczyków.
Rozmnażanie przez podział kłącza. Podlewanie miękką wodą.
Po przekwitnięciu obciąć kolbę kwiatostanu.
U mnie nigdy nie kwitła po raz drugi...niestety
|
|
 Alinka1 Postów: 312 |
15.12.2009 09:17
Tillandsie mają to do siebie, że po kwitnieniu roślina mateczna wypuszcza młode przyrosty, a sama powoli obumiera. Kwitnie z jednego przyrostu tylko jeden raz. W celu utrzymania wyższej wilgotności wokół rośliny najlepiej doniczkę postawić na podstawce z wilgotnym keramzytem, tak żeby nie podsiąkała wodą, a listeczki lekko spryskiwać mgiełką miękkiej wody - demineralizowana, destylowana, deszczówka. Podlewać do środka rozety najlepiej deszczówką w zależności od temp. panującej w pomieszczeniu - u mnie ma w tej chwili temp. 18 stopni- podlewam raz na dwa tygodnie. Jeżeli jest cieplej i podłoże szybko wysycha można podlewać co tydzień.
|
| "Natura to zielone schronisko okaleczonych dusz." Anne Louise Stael-Holstein |
|
 sława66 Postów: 67 |
15.12.2009 14:22
Dziękuję Drogie Ogrodniczki,będę pielęgnować moją Oplątwę. Może uda mi się wyhodować nową sadzonkę. Pozdrawiam już świątecznie.
|
|
Tylko zalogowane osoby mogą zamieszczać nowe posty.
|