Login:
Hasło:
lub załóż konto

Ogrodnicy
  Ostatnio zarejestrowani
  Najaktywniejsi
  Wszyscy

Galerie
  Ostatnio założone
  Największe
  Nowe zdjęcia
  Nowe komentarze

Katalog roślin
  Krzewy i drzewa iglaste
  Drzewa liściaste ozdobne
  Drzewa liściaste owocowe
  Krzewy liściaste ozdobne
  Krzewy liściaste owocowe
  Pnącza
  Byliny
  Rośliny dwuletnie
  Rośliny jednoroczne
  Rośliny wrzosowate
  Rośliny cebulowe i bulwiaste
  Rośliny skalne
  Turzyce i trawy ozdobne
  Rośliny wodne
  Róże
  Zioła
  Rośliny w domu

Uprawa i pielęgnacja roślin
  Co w trawie piszczy
  Architektura ogrodowa

Polecamy te strony:
Przepisy kulinarne
Sklep z artykułami spożywczymi i agd aledobre.pl
Porady prawne
prawomocne.pl
Szkolenia BHP
Przepisy kulinarne
Forum

Forum —› Kwiaty —› Piwonie
   O forum    |    Zasady

gabetaa
  12.05.2010 17:46

Pomocy!!! Pierwszy raz kupiłam kłącze piwonii.Nie mam pojęcia jak je wsadzić do ziemi. Nie wiem gdzie góra, gdzie dół! Pomóżcie!

asiok
  12.05.2010 17:58

Nie podpowiem bo nie wstawiłaś foty...
szczerze mówiąc czasami jak widzę zapakowane kłącze piwonii w sklepie to się zastanawiam, czy coś tam jest czy nie...

piegus1
  12.05.2010 19:44

Asiu,zawsze wsadzamy zielonym do góry
Jedynie co mogę Ci powiedzieć to to,że piwonie lubią słoneczne stanowisko i nie należy ich wsadzać za głęboko,oczko nie powinno być glębiej jak jakieś 5 cm..a podłoze żyzne.To cała moja wiedza

staweg
  13.05.2010 06:20

I wiele więcej (piegus1) nie trzeba wiedzieć. Zwykle o tej porze zdrowe sadzonki już wypuszczają pędy, a zatem nie powinno być problemu z określeniem "orientacji". (Jeśli nie ma pąków wzrostu, to nie wiem czy sadzonka jest żywa?). Sadzimy rzeczywiście dość płytko. Gdy są stożki wzrostu, to tak, żeby ich szczyty niemal wystawały z ziemi. Trzeba pamiętać, że piwonia, to roślina długowieczna i pozostaje na jednym miejscu nawet kilkanaście lat. A zatem, miejsce do posadzenia trzeba dobrze przygotować, a przede wszystkim zaopatrzyć w humus. Najlepiej byłoby dać do dołka nieco przefermentowanego obornika, albo chociaż kompostu. Po posadzeniu dobrze podlać i czekaćna efekt. Zwykle zakwita w 2-3 lata po posadzeniu.
staweg

Tylko zalogowane osoby mogą zamieszczać nowe posty.

STRONA GŁÓWNA    |    GALERIE    |    OGRODNICY    |    FORUM    |    KATALOG ROŚLIN    |    PIELĘGNACJA OGRODU    |    KONTAKT