halinabylina Postów: 552 |
25.01.2010 21:36
Mariolko wracam do tematu na tej stronce. Pierogi zrobiłam, wszystkim smakowały, bo poczęstowałam zaprzyjaźnione osoby. Super smaczne!!!
|
|
gabi4 Postów: 297 |
26.01.2010 09:54
Dzięki Lucynko za podpowiedź. Już się uczę. Pozdrawiam.
|
|
piegus1 Postów: 996 |
12.12.2011 18:53
Pierogi drożdżowe
25 dkg maki
3 dkg drożdży
sól,ciepła woda
Farsz..kapusta kiszona,cebula ,grzyby dosyć mocno doprawiony.....inne też mogą być
Mąkę,sól wymieszać z pokruszonym drożdżami,dodać ciepłej wody,tak aby ciasto było luźne,dobrze wyrobić..odstawić do wyrosnięcia
Jak ciasto podwoi swoją objętość rozwałkować ,nałożyć farszu i wyciąć pierogi.Przed wstawieniem do piekarnika posmarować białkiem i ponakłuwać..piec ok.15 min w tem 190 st/czas zależy od piekarnika/
Z tej porcji wychodzi ok.20-25 szt pierożków
|
|
misiopanda Postów: 317 |
12.12.2011 20:57
Iwonko ja się skuszę na Twój przepis.Narobiłaś mi smaku,aż mnie skręca.Całusy za przepis
|
|
danutal Postów: 47 |
13.12.2011 18:58
Dziękuję Iwonuś za przepis. Na pewno zrobię, ale trochę później, bo na Święta wyjeżdżam do teściów syna, będzie nam raźniej w większym gronie. Bardzo lubię drożdżowe wyroby.
|
|
Maryna Postów: 141 |
5.07.2012 20:34
Przepis na pierogi ruskie prawie taki sam. Jedyną zmianą w moich pierogach jest troszkę inny farsz.
Zamiast twarogu daję bryndzę.Smak bardziej wyrazisty.
No i jest pomysł na jutrzejszy obiad.
|
|
Maryna Postów: 141 |
5.07.2012 20:49
Skoro już o pierogach mowa może spróbujecie takich.
Kupuję gotowe ciasto francuskie.To nie z lenistwa,a z wygody i szybkości klejenia.Same wiecie ile czasu zajmuje zrobienie ciasta francuskiego.A farsz przeważnie mięsny z domieszką kwaszonej kapusty.
Przyprawiam dosyć pikantnie.Pieczone w piekarniku,na
tzw.złoty kolor,w temperaturze około 180 stopni.
Z jednego rulonu ciasta wychodzi w moim wydaniu 8 pierogów.Są dosyć duże.Wierzcie mi,pychota.
|
|
mariolas Postów: 185 |
5.07.2012 23:18
A ja sezonowo podpowiem zróbcie z czereśniami malinami owocami jakie teraz mamy w sezonie są pyszne !!
|
|
halinabylina Postów: 552 |
9.02.2015 21:45
Farsz na pierogi z soczewicy
O.50 kg soczewicy zielonej /3 szklanki/ zalewamy podwójną ilością wody /6 szklankami/ i gotujemy na małym ogniu około 40 minut aż woda zupełnie się wchłonie. Ostudzamy i albo mielimy w maszynce do mięsa albo miksujemy /niezbyt dokładnie/
3-4 średniej wielkości cebule kroimy drobno i przysmażamy na patelni /można na maśle klarowanym, oliwie albo na smalcu/
0,50 kg pieczarek ścieramy na tarce o grubych oczkach i też przesmażamy na dowolnym tłuszczu.
Cebulę i pieczarki dodajemy do zmielonej soczewicy,dodajemy sól, pieprz, jedno jajko i mieszamy farsz. Ma być pikantny./można dodać zamiast soli ziarenka smaku lub przyprawę kucharek/
Pierogi lepimy w ulubionym przesz siebie cieście. Gotujemy aż wypłyną, osączamy i polewamy dowolnie /masłem , stopioną słoninką ze skwarkami i cebulą / Z podanego farszu wychodzi około 60 pierogów wycinanych szklanką. Smacznego
|
|
amannita Postów: 6 |
26.08.2015 23:32
A ja uwielbiam pierogi z jagodami, a także pierogi ze szpinakiem i fetą. Pychota
|
|