| |
|
|
|
Forum
 staweg Postów: 774 |
6.02.2012 13:19
Skoro reaktywowałeś wątek, to napiszę o błędzie, który jest niezwykle powszechny, a mnie bardzo razi. Chodzi o użycie przysłówka "jak" zamiast: gdy, kiedy, podczas itd, lub po prostu właściwego imiesłowu. Przykłady: "Podał mi pierwszemu rękę jak stałem z kobietą", "Zawsze jak piekłam to ciasto, to mi się udawało". W takich przypadkach zawsze kusi mnie zapytać: "A jak stałeś?, Jak piekłaś?". Poprawnie należałoby powiedzieć: "Podał mi pierwszemu rękę ,gdy stałem z kobietą", lub "mimo, że stałem " - to wartościująco. W drugim zdaniu lepiej użyć słowa warunkującego "Jeśli (ilekroć) piekłam to ciasto, zawsze mi się udawało". Bo to jest ważne jak używa się słów, by wypowiadane zdania były jednoznaczne.
|
|
 07jansiwiutki Postów: 548 |
7.02.2012 11:06
Ale wtopaaaa.!!!! Mea culpa. A tak dobrze żarło. . .
Pośpiech jest wskazany przy łapaniu pcheł.
Miało się inaczej zaczynać, już napisałem,
a następnie przyszła ochota na kombinację.
Zacżąłem kasować, zmieniać szyk i wyszło to co wyszło. Przedziwny dziwoląg. Jak masło maślane.
Obiecuję poprawę, nie będzie pośpiechu.
Jak zwykle, Staweg ma rację.
|
|
 lutka22 Postów: 720 |
9.02.2012 18:55
aż tutaj słychać jak Jan bije się w piersi ale dlaczego?????? co mnie ominęło?????? czytam i czytam ale nie dociera do mnie za co ta mea culpa!
|
|
 jasiej Postów: 231 |
9.02.2012 23:22
Skoro wątek ten pojawił się po latach,a wtopa dalej tam ma miejsce...
to z przykrościom donoszę iż tak wyszydzona Strasz to nie pożarna,lecz miejscowości to jest nazwa !
|
|
 zygalazka Postów: 309 |
16.02.2012 12:47
Jestem przeciwnikiem przesadnej poprawności językowej,bo kojarzy mi się z poprawnością polityczną,a dalej z cenzurą.
Bez błędów nie byłoby takiego zjawiska jak lecentia poetica.Bo u podstaw poezji leży wolność i swoboda.
Kubuś Puchatek mówił,że najlepszy sposób na poezję to jest pozwolić słowom płynąć.
Mój kolega przestrzegał mnie ,przed pójściem na randkę,żebym uważał.Uważałem i nic z tych randek nie wyszło.Nie wolno być zbyt uważnym.
Uff! Wypowiedziałem się Ale mi ulżyło!
”Wychodzi letki z cichej klozetki”(Boy)Tu właśnie została zastosowana licentia poetica.
Licentia poetica została też zastosowana przez Gałczyńskiego:
Moczmy nogi
Gdy napotkasz opis przykry -
włosy dęba, ciurkiem pot,
bo wciąż nie wiesz, kto to wykrył,
że ten kot to nie jest kot -
wtedy... nogi. Wymocz nogi.
Chlup, chlup, chlup - i nie ma trwogi.
Kiedy rozpacz cię ogarnie
przy obiedzie z pięciu łez,
kiedy włazisz na latarnię,
myśląc, że tam lepiej jest,
gdy nie możesz siedzieć w kinie
przy dziewczynie w wianku z róż,
wtedy weź w szarej godzinie
choć tę słodycz sobie stwórz:
wymocz nogi, własne nogi,
mój ubogi bracie drogi.

|
|
 Pusia Postów: 19 |
28.02.2012 09:42
Witam i bardzo się cieszę, że jest w tym portalu niejęzykowym taki wątek. Bardzo lubię nasz piękny polski język taki bogaty w słowa. Uwaga moja dotyczy popularnych błędów "komputerowych" czyli literówek - często przyczyną jest brudna klawiatura i albo włączona funkcja automatycznej korekty lub dopisywania. Czytane tekstu przed jego zamieszczeniem też na niewiele się zdaje bo nie widzi się swoich błędów. Podświadomie czytamy i widzimy tak jakby było to poprawnie napisane. Mnie osobiście bardzo "denerwuje" stosowanie form męskich zamiast żeńskich np: pomarańcz, gerber, kontrol a także używane wyrazy: wziąść, weznę, poszłem. Niektórzy ludzie uważają, że to wszystko jedno jak się pisze czy mówi. I tu przpominają mi się dwa przysłowia: stare rosyjskie (z braku innej możliwości napisałam w wersji fonetycznej) kakby było wsio rawno to by gawno było miod (jakby było wszystko jedno to by gówno było miodem) i polski odpowiednik - jakby było wszystko jedno to by ludzie nie całowali się w usta (polski odpowiednik a nie francuski ). Pozdrawiam
|
|
28.02.2012 09:45
O i nie ustrzegłam się przed literówką (brudna klawiatura). Jest "czytane" a powinno być "czytanie". Brak tej literki tworzy inne słowo. I niechcący potwierdziła się moja i nie tylko moja teoria, że swoich błędów się nie widzi.
Pozdrawiam
|
|
 misiopanda Postów: 214 |
28.02.2012 20:47
wystarczy włączyć sprawdzanie pisowni i wszystkie błędy zostaną podkreślone na czerwono.Wtedy je widać i można poprawić.
|
|
1.03.2012 17:04
Zgadaza się można włączyć sprawdzanie pod warunkiem, że w słowniku są dobrze wpisane wyrazy. Ja już spotkałam się z tym, że piszący swoje nieraz "dziwne" wyrazy dodał do słownika i wychodziło mu, że jest ok.
Ale tu nie mogę włączyć tej opcji albo nie wiem gdzie jej szukać. W Wordzie mam ją włączoną.Pozdrawiam
|
|
Tylko zalogowane osoby mogą zamieszczać nowe posty.
|