Login:
Hasło:
lub załóż konto

Ogrodnicy
  Ostatnio zarejestrowani
  Najaktywniejsi
  Wszyscy

Galerie
  Ostatnio założone
  Największe
  Nowe zdjęcia
  Nowe komentarze

Katalog roślin
  Krzewy i drzewa iglaste
  Drzewa liściaste ozdobne
  Drzewa liściaste owocowe
  Krzewy liściaste ozdobne
  Krzewy liściaste owocowe
  Pnącza
  Byliny
  Rośliny dwuletnie
  Rośliny jednoroczne
  Rośliny wrzosowate
  Rośliny cebulowe i bulwiaste
  Rośliny skalne
  Turzyce i trawy ozdobne
  Rośliny wodne
  Róże
  Zioła
  Rośliny w domu

Uprawa i pielęgnacja roślin
  Co w trawie piszczy
  Architektura ogrodowa

Polecamy te strony:
Przepisy kulinarne
Sklep z artykułami spożywczymi i agd aledobre.pl
Porady prawne
prawomocne.pl
Szkolenia BHP
Przepisy kulinarne
Forum

Forum —› Na ławeczce lub w hamaku, czyli rozmowy dowolne —› Rzecz o języku
   O forum    |    Zasady

« poprzednie 1 2 3 4

staweg
  6.02.2012 13:19

Skoro reaktywowałeś wątek, to napiszę o błędzie, który jest niezwykle powszechny, a mnie bardzo razi. Chodzi o użycie przysłówka "jak" zamiast: gdy, kiedy, podczas itd, lub po prostu właściwego imiesłowu. Przykłady: "Podał mi pierwszemu rękę jak stałem z kobietą", "Zawsze jak piekłam to ciasto, to mi się udawało". W takich przypadkach zawsze kusi mnie zapytać: "A jak stałeś?, Jak piekłaś?". Poprawnie należałoby powiedzieć: "Podał mi pierwszemu rękę ,gdy stałem z kobietą", lub "mimo, że stałem " - to wartościująco. W drugim zdaniu lepiej użyć słowa warunkującego "Jeśli (ilekroć) piekłam to ciasto, zawsze mi się udawało". Bo to jest ważne jak używa się słów, by wypowiadane zdania były jednoznaczne.
staweg

07jansiwiutki
  7.02.2012 11:06

Ale wtopaaaa.!!!! Mea culpa. A tak dobrze żarło. . .
Pośpiech jest wskazany przy łapaniu pcheł.

Miało się inaczej zaczynać, już napisałem,
a następnie przyszła ochota na kombinację.
Zacżąłem kasować, zmieniać szyk i wyszło to co wyszło. Przedziwny dziwoląg. Jak masło maślane.

Obiecuję poprawę, nie będzie pośpiechu.
Jak zwykle, Staweg ma rację.

07jansiwiutki

lutka22
  9.02.2012 18:55

aż tutaj słychać jak Jan bije się w piersi ale dlaczego?????? co mnie ominęło?????? czytam i czytam ale nie dociera do mnie za co ta mea culpa!

jasiej
  9.02.2012 23:22

Skoro wątek ten pojawił się po latach,a wtopa dalej tam ma miejsce...
to z przykrościom donoszę iż tak wyszydzona Strasz to nie pożarna,lecz miejscowości to jest nazwa !
jasiej

zygalazka
  16.02.2012 12:47

Jestem przeciwnikiem przesadnej poprawności językowej,bo kojarzy mi się z poprawnością polityczną,a dalej z cenzurą.
Bez błędów nie byłoby takiego zjawiska jak lecentia poetica.Bo u podstaw poezji leży wolność i swoboda.
Kubuś Puchatek mówił,że najlepszy sposób na poezję to jest pozwolić słowom płynąć.
Mój kolega przestrzegał mnie ,przed pójściem na randkę,żebym uważał.Uważałem i nic z tych randek nie wyszło.Nie wolno być zbyt uważnym.
Uff! Wypowiedziałem się Ale mi ulżyło!
”Wychodzi letki z cichej klozetki”(Boy)Tu właśnie została zastosowana licentia poetica.
Licentia poetica została też zastosowana przez Gałczyńskiego:

Moczmy nogi
Gdy napotkasz opis przykry -
włosy dęba, ciurkiem pot,
bo wciąż nie wiesz, kto to wykrył,
że ten kot to nie jest kot -

wtedy... nogi. Wymocz nogi.
Chlup, chlup, chlup - i nie ma trwogi.

Kiedy rozpacz cię ogarnie
przy obiedzie z pięciu łez,
kiedy włazisz na latarnię,
myśląc, że tam lepiej jest,
gdy nie możesz siedzieć w kinie
przy dziewczynie w wianku z róż,
wtedy weź w szarej godzinie
choć tę słodycz sobie stwórz:

wymocz nogi, własne nogi,
mój ubogi bracie drogi.

don

Pusia
  28.02.2012 09:42

Witam i bardzo się cieszę, że jest w tym portalu niejęzykowym taki wątek. Bardzo lubię nasz piękny polski język taki bogaty w słowa. Uwaga moja dotyczy popularnych błędów "komputerowych" czyli literówek - często przyczyną jest brudna klawiatura i albo włączona funkcja automatycznej korekty lub dopisywania. Czytane tekstu przed jego zamieszczeniem też na niewiele się zdaje bo nie widzi się swoich błędów. Podświadomie czytamy i widzimy tak jakby było to poprawnie napisane. Mnie osobiście bardzo "denerwuje" stosowanie form męskich zamiast żeńskich np: pomarańcz, gerber, kontrol a także używane wyrazy: wziąść, weznę, poszłem. Niektórzy ludzie uważają, że to wszystko jedno jak się pisze czy mówi. I tu przpominają mi się dwa przysłowia: stare rosyjskie (z braku innej możliwości napisałam w wersji fonetycznej) kakby było wsio rawno to by gawno było miod (jakby było wszystko jedno to by gówno było miodem) i polski odpowiednik - jakby było wszystko jedno to by ludzie nie całowali się w usta (polski odpowiednik a nie francuski ). Pozdrawiam

Pusia
  28.02.2012 09:45

O i nie ustrzegłam się przed literówką (brudna klawiatura). Jest "czytane" a powinno być "czytanie". Brak tej literki tworzy inne słowo. I niechcący potwierdziła się moja i nie tylko moja teoria, że swoich błędów się nie widzi.
Pozdrawiam

misiopanda
  28.02.2012 20:47

wystarczy włączyć sprawdzanie pisowni i wszystkie błędy zostaną podkreślone na czerwono.Wtedy je widać i można poprawić.
misiopanda

Pusia
  1.03.2012 17:04

Zgadaza się można włączyć sprawdzanie pod warunkiem, że w słowniku są dobrze wpisane wyrazy. Ja już spotkałam się z tym, że piszący swoje nieraz "dziwne" wyrazy dodał do słownika i wychodziło mu, że jest ok.
Ale tu nie mogę włączyć tej opcji albo nie wiem gdzie jej szukać. W Wordzie mam ją włączoną.Pozdrawiam

« poprzednie 1 2 3 4

Tylko zalogowane osoby mogą zamieszczać nowe posty.

STRONA GŁÓWNA    |    GALERIE    |    OGRODNICY    |    FORUM    |    KATALOG ROŚLIN    |    PIELĘGNACJA OGRODU    |    KONTAKT