|
|
|
|
Forum
asiok Postów: 1128 |
9.08.2010 18:18
Czekam na jakieś fajne przepisiątka...na zupę też !
|
|
terry Postów: 604 |
9.08.2010 20:46
piszcie,piszcie-ja też podejrzę
|
|
piegus1 Postów: 996 |
10.08.2010 20:17
przepis na zupkę jest na str.7 "rozmów dowolnych"...
|
|
miecia Postów: 394 |
17.08.2010 21:51
Zupa dyniowa na ostro:
60 dag dyni
2 ostre papryczki
1 litr bulionu warzywnego
koncentrat pomidorowy
śmietana lub jogurt
Dynię kroimy w kostkę, wrzucamy do garnka i zalewamy szklanką wrzącego bulionu. Dodajemy posiekane papryczki i gotujemy do miękkości. Miksujemy i dodajemy resztę bulionu, 2 łyżeczki koncentratu nieco soli i cukru. Gotujemy jeszcze przez chwilę i gotowe. Na talerzu zabielamy śmietaną lub jogurtem. Podajemy gorącą z grzankami. Smacznego.
|
|
lutka22 Postów: 884 |
25.08.2010 10:00
Asioczek chciała fajne przepisy dyniowe więc chyba ten ją zadowoli:
Nalewka na dyni:
niewielką, dojrzałą dynię obrać ze skórki, miąższ z pestkami wyrzucić a resztę drobno pokroić (lub zetrzeć, zalać w słoiku wódką tak, by przykryła miazgę. Szczelnie zakorkować i do chłodnego miejsca na 2 tyg. Przefiltrować i zrobić syrop: pół kg cukru na 1 szklankę wody. Rozlać do butelek i po 6 miesiącach można przystąpić do degustacji.
a jak dla kogoś za mocna to polecam:
winko z dyni:
5 kg dyni (bez skórki i miąższu z pestkami), 2 kg jabłek - te z kolei bez obierania, 6 litrów wody, 2 kg cukru, 4 dkg drożdży malaga
Dynię i jabłka zmielić w maszynce do mięsa i zalać 5 l wrzącej wody. Po ostygnięciu odcisnąć sok, który przelać do balonu + matkę drożdżową + pożywkę + cukier rozpuszczony w 1 l wody i zostawić do fermentacji. Po jej zakończeniu zlać i filtrować do naczynia tak, by było pod korek. Gdyby jeszcze mętniało przefiltrować. Do picia nadaje się po całkowitym sklarowaniu!
I jak? mam wkład w dyniowe przepisy? hihihi
|
|
asiok Postów: 1128 |
25.08.2010 10:20
Jeszcze jaki wkład Lucynko...
dzięki, właśnie dzisiaj zerwałam dynię i melona
|
|
krzysztofina Postów: 1 |
30.08.2010 22:08
Moja zupka z dyni
1mała dynia np.Haikido
0,5 l.wody
2 kostki bulionowe(używam warzywne)
Te dynie mają twardzą skórkę i trochę trudno ją obrać,ale warto...
wydrążyc pestki-wyrzucić
pokroić w kostkę i gotować na niewielkim ogniu ok. 15 minut.
Zupka jest bardzo prosta ,ale delikatna i bardzo dobra-warto wyprobować-polecam
-wystarczy ugotowaną lekko rozdrobnić np.widelcem )
|
|
jagoda.z.g Postów: 719 |
31.08.2010 18:18
A kto mi podpowie,co zrobić z patisonami!!????
|
|
halinabylina Postów: 552 |
1.09.2010 00:31
Jadziu, patisonki możesz faszerować i zapiekać tak jak cukinię....
Ja robię w ten sposób: ścinam wierzch, wydrążam miąższ. Wrzucam wydrążony patison na parę minut do wrzątku, wyciągam i ostudzam.
Na patelni przesmażam na oliwie /oleju/ mielone mięso, rozdrabniam je, dodaję posiekaną cebulkę, starte na jarzynowej tarce pieczarki, przesmażam wszystko razem.
Gotuję na dużej wodzie ryż, odcedzam go, przelewam zimną wodą /ma być twardawy/ mieszam z mięskiem i pieczarkami, dodaję zieloną pietruszkę, troszkę przecieru pomidorowego, sól, pieprz, szczypta vegety i faszeruję patisony. Układam je w żaroodpornym naczyniu, podlewam niewielka ilością wody rozmieszanej z kostką rosołową, przykrywam i wstawiam do piekarnika na 15-20 minut. Pod koniec pieczenia dodaję do sosu obrane ze skórki i drobno pokrojone pomidory. Podaję z ziemniakami.
|
|
jagoda.z.g Postów: 719 |
1.09.2010 08:08
Dziękuję Halinko,mniej więcej tak jak Ty przyrządzam duże patisony,myślałam ,że ktoś ma przepis jak robić je do słoików...
|
|
Tylko zalogowane osoby mogą zamieszczać nowe posty.
|