Sklep korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityki cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.


 

Login:
Has?o:
lub załóż konto


Ogrodnicy
  Ostatnio zarejestrowani
  Najaktywniejsi
  Wszyscy

Galerie
  Ostatnio założne
  Największe
  Nowe zdjęcia
  Nowe komentarze

Katalog roślin
  Krzewy i drzewa iglaste
  Drzewa liściaste ozdobne
  Drzewa liściaste owocowe
  Krzewy liściaste ozdobne
  Krzewy liściaste owocowe
  Pnącza
  Byliny
  Rośliny dwuletnie
  Rośliny jednoroczne
  Rośliny wrzosowate
  Rośliny cebulowe i bulwiaste
  Rośliny skalne
  Turzyce i trawy ozdobne
  Rośliny wodne
  Róże
  Zioła
  Rośliny w domu

  Uprawa i pielęgnacja roślin
  Co w trawie piszczy
  Architektura ogrodowa




Polecamy te strony:
Przepisy kulinarne
Sklep z artykułami spożywczymi i agd AleDobre.pl
Akademia Tortu
Moje Wypieki
Forum

 Forum —› Na ławeczce lub w hamaku, czyli rozmowy dowolne —› Dyniowate - przepisy
   O forum    |    Zasady


1 2 3 4 następne »



asiok
Postów: 1128
  9.08.2010 18:18

Czekam na jakieś fajne przepisiątka...na zupę też !

terry
Postów: 604
  9.08.2010 20:46

piszcie,piszcie-ja też podejrzę

piegus1
Postów: 996
  10.08.2010 20:17

przepis na zupkę jest na str.7 "rozmów dowolnych"...

miecia
Postów: 394
  17.08.2010 21:51

Zupa dyniowa na ostro:
60 dag dyni
2 ostre papryczki
1 litr bulionu warzywnego
koncentrat pomidorowy
śmietana lub jogurt

Dynię kroimy w kostkę, wrzucamy do garnka i zalewamy szklanką wrzącego bulionu. Dodajemy posiekane papryczki i gotujemy do miękkości. Miksujemy i dodajemy resztę bulionu, 2 łyżeczki koncentratu nieco soli i cukru. Gotujemy jeszcze przez chwilę i gotowe. Na talerzu zabielamy śmietaną lub jogurtem. Podajemy gorącą z grzankami. Smacznego.


lutka22
Postów: 884
  25.08.2010 10:00

Asioczek chciała fajne przepisy dyniowe więc chyba ten ją zadowoli:
Nalewka na dyni:
niewielką, dojrzałą dynię obrać ze skórki, miąższ z pestkami wyrzucić a resztę drobno pokroić (lub zetrzeć, zalać w słoiku wódką tak, by przykryła miazgę. Szczelnie zakorkować i do chłodnego miejsca na 2 tyg. Przefiltrować i zrobić syrop: pół kg cukru na 1 szklankę wody. Rozlać do butelek i po 6 miesiącach można przystąpić do degustacji.

a jak dla kogoś za mocna to polecam:

winko z dyni:
5 kg dyni (bez skórki i miąższu z pestkami), 2 kg jabłek - te z kolei bez obierania, 6 litrów wody, 2 kg cukru, 4 dkg drożdży malaga
Dynię i jabłka zmielić w maszynce do mięsa i zalać 5 l wrzącej wody. Po ostygnięciu odcisnąć sok, który przelać do balonu + matkę drożdżową + pożywkę + cukier rozpuszczony w 1 l wody i zostawić do fermentacji. Po jej zakończeniu zlać i filtrować do naczynia tak, by było pod korek. Gdyby jeszcze mętniało przefiltrować. Do picia nadaje się po całkowitym sklarowaniu!

I jak? mam wkład w dyniowe przepisy? hihihi

asiok
Postów: 1128
  25.08.2010 10:20

Jeszcze jaki wkład Lucynko...
dzięki, właśnie dzisiaj zerwałam dynię i melona

krzysztofina
Postów: 1
  30.08.2010 22:08

Moja zupka z dyni

1mała dynia np.Haikido
0,5 l.wody
2 kostki bulionowe(używam warzywne)

Te dynie mają twardzą skórkę i trochę trudno ją obrać,ale warto...
wydrążyc pestki-wyrzucić
pokroić w kostkę i gotować na niewielkim ogniu ok. 15 minut.

Zupka jest bardzo prosta ,ale delikatna i bardzo dobra-warto wyprobować-polecam

-wystarczy ugotowaną lekko rozdrobnić np.widelcem )

jagoda.z.g
Postów: 719
  31.08.2010 18:18

A kto mi podpowie,co zrobić z patisonami!!????

halinabylina
Postów: 552
  1.09.2010 00:31

Jadziu, patisonki możesz faszerować i zapiekać tak jak cukinię....
Ja robię w ten sposób: ścinam wierzch, wydrążam miąższ. Wrzucam wydrążony patison na parę minut do wrzątku, wyciągam i ostudzam.
Na patelni przesmażam na oliwie /oleju/ mielone mięso, rozdrabniam je, dodaję posiekaną cebulkę, starte na jarzynowej tarce pieczarki, przesmażam wszystko razem.
Gotuję na dużej wodzie ryż, odcedzam go, przelewam zimną wodą /ma być twardawy/ mieszam z mięskiem i pieczarkami, dodaję zieloną pietruszkę, troszkę przecieru pomidorowego, sól, pieprz, szczypta vegety i faszeruję patisony. Układam je w żaroodpornym naczyniu, podlewam niewielka ilością wody rozmieszanej z kostką rosołową, przykrywam i wstawiam do piekarnika na 15-20 minut. Pod koniec pieczenia dodaję do sosu obrane ze skórki i drobno pokrojone pomidory. Podaję z ziemniakami.

jagoda.z.g
Postów: 719
  1.09.2010 08:08

Dziękuję Halinko,mniej więcej tak jak Ty przyrządzam duże patisony,myślałam ,że ktoś ma przepis jak robić je do słoików...


1 2 3 4 następne »



Tylko zalogowane osoby mogą zamieszczać nowe posty.



STRONA GŁÓWNA    |    GALERIE    |    OGRODNICY    |    FORUM    |    KATALOG ROŚLIN    |    PIELĘGNACJA OGRODU    |    KONTAKT