Sklep korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityki cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.


 

Login:
Has?o:
lub załóż konto


Ogrodnicy
  Ostatnio zarejestrowani
  Najaktywniejsi
  Wszyscy

Galerie
  Ostatnio założne
  Największe
  Nowe zdjęcia
  Nowe komentarze

Katalog roślin
  Krzewy i drzewa iglaste
  Drzewa liściaste ozdobne
  Drzewa liściaste owocowe
  Krzewy liściaste ozdobne
  Krzewy liściaste owocowe
  Pnącza
  Byliny
  Rośliny dwuletnie
  Rośliny jednoroczne
  Rośliny wrzosowate
  Rośliny cebulowe i bulwiaste
  Rośliny skalne
  Turzyce i trawy ozdobne
  Rośliny wodne
  Róże
  Zioła
  Rośliny w domu

  Uprawa i pielęgnacja roślin
  Co w trawie piszczy
  Architektura ogrodowa




Polecamy te strony:

AleDobre.pl
Akademia Tortu
Moje Wypieki
Forum

 Forum —› Na ławeczce lub w hamaku, czyli rozmowy dowolne —› Dyniowate - przepisy
   O forum    |    Zasady


« poprzednie 1 2 3 4 następne »



halinabylina
Postów: 552
  1.09.2010 23:03

Jadziu, wstawiłam chyba patisonki z przyprawą curry, w innym wątku, zaraz sprawdzę, bo mam jeszcze wcześniejszy przepis na patisonki na ostro.

halinabylina
Postów: 552
  1.09.2010 23:35

Patisony w kwaśnej zalewie

Zalewa

2 1/4 l wody
1/2 l octu 10 %
8 łyżek cukru
4 łyżki soli
pieprz, ziele angielskie, listek laurowy, ząbek czosnku do słoika, koper

Zagotować zalewę. Gorącą zalać ułożone w słojach patisony, małe w całości, troszkę większe pokrojone na pół lub w ćwiartki. Gotować zamknięte słoiki w zależności od ich wielkości od 20-do 30 min.


Patisony z curry są w wątku przetwory domowe

halinabylina
Postów: 552
  1.09.2010 23:46

Dżem z cukinii

6 kg cukini, obrać, wydrążyć nasiona i miąższ, pokroić w drobną kostkę i zasypać 2,5 szklanką cukru.
Odstawić na 10 godzin.
Smażyć do odparowania soku na wolnym ogniu często mieszając żeby nie przypalić.
Z dwóch pomarańczy wycisnąć sok, dodać do cukinii.
dodać też 2 zapachy pomarańczowe, troszkę kwasku cytrynowego wg upodobań.
Gotować jeszcze 10 min.
gorący nakładać do wyparzonych słoików, zakręcać i odwrócić do góry dnem żeby pokrywki się zassały

halinabylina
Postów: 552
  2.09.2010 00:01

Sałatka z cukinii

4 kg cukinii
1/2 kg cebuli
1/2 kg papryki
1/2 kg marchwi
1 główka czosnku
3 łyżki soli
1 szklanka oleju
1 szklanka octu 10%
4 łyżki cukru
pieprz mielony
mała gałązka kopru do słoika

Młodą cukinię pokroić w cienkie plastry ze skórką.
cebulę w krążki, dodać do cukinii, zasypać 3 łyżkami soli i odstawić na 1 godzinę aż puszczą sok.
Odcisnąć.
pokroić marchewki i paprykę, dodać odciśniętą cukinię z cebulą, ocet,olej cukier, posiekany czosnek, pieprz mielony i trochę soli do smaku. Wymieszać wszystko razem, przykryć ściereczką i odstawić na 12 godzin.
Nakładać do słoików z gałązką kopru, zakręcić pokrywki. Gotować 30 min. sprawdzić, czy nakrętki są dobrze dokręcone, odwrócić do góry dnem do wystygnięcia

halinabylina
Postów: 552
  2.09.2010 00:22

Marmolada z dyni

1kg dyni
1 kg jabłek
25 dkg suszonych śliwek
25 dkg cukru
dla zapachu utarta róża

Dynie obrać ze skóry, usunąć miąższ i nasiona. Pokroić w kostkę i usmażyć
Osobno usmażyć jabłka
śliwki wcześniej namoczyć, obrać z pestek, zesmażyć, połączyć z dynią i jabłkami.
Cukier rozpuścić na karmel, rozprowadzić 2 łyżkami wody, zagotować i zmieszać z marmoladą. Chwilę podsmażyć, dodać utartą różę.
Układać w słoikach. zakręcić nakrętki. Pasteryzować lub zapiec w piekarniku

halinabylina
Postów: 552
  2.09.2010 00:32

Zimowa sałatka z dyni i pomidorów

1 kg dyni
1 kg pomidorów
8 ząbków czosnku
cukier do smaku, sól, pieprz mielony
ostra sproszkowana papryka
5 łyżek oliwy lub oleju
Dynie obrać, oczyścić z miąższu,pokroić w ćwierćkrążki, skropić oliwą, posolić i poddusić
Pomidory sparzyć, obrać ze skórki, pokroić w ćwiartki, dodać oliwy i rozgotować. Pod koniec gotowania dodać drobno posiekany czosnek, przyprawić solą, pieprzem i papryką ostrą.
Dynię rozłożyć w słoikach, zalać sosem pomidorowym, polać resztą oliwy.
Słoiki pasteryzować 20-25 min.
Używać jako dodatek do drugiego dania lub osobno jako kolację

jagoda.z.g
Postów: 719
  3.09.2010 08:21

Halinko,dziękuję!!!!Może uda mi się coś zdziałać.Miałam nadzieję na czas,żeby porobić przetwory,a zaangażowałam się znów w coś ,co pochłonie mi cały wrzesień...w domu jestem gościem-może w nocy...

elakowal49
Postów: 579
  6.09.2010 20:27

Ciasto czekoladowo-serowe z wiśniami.Ja robiłam z brzoskwiniami!

Ciasto czekoladowe.
3/4 szkl.cukru pudru
3/4 szkl.mąki pszennej
2 łyżki kakao
1/2 szkl.oleju
1 łyżeczka proszku do pieczenia
3 jajka
400 gr.drylowanych wiśni

Masa serowa.
1 budyń waniliowy bez cukru
500 gr białego serka śmietanowego
1/2 szkl.cukru
2 jajka

Ciasto czekoladowe.
Jajka zmiksować z cukrem pudrem i waniliowym.
Mąkę przesiać z kakao i proszkiem do pieczenia.
Połączyć z masą jajeczną i olejem
Włożyć do tortownicy wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą.
Na cieście rozłożyć wiśnie lub inne owoce.
Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180st. na 15 minut.
Masa serowa.
Ser zmiksować z cukrem,budyniem i jajkami wyłożyć na ciasto czekoladowe i piec jeszcze 30 minut.
Posypac cukrem pudrem.
Smacznego!

elakowal49
Postów: 579
  7.09.2010 07:34

Dodałam przepis na ciasto na tym forum bo nie mogę znaleźć forum z przepisami na ciasto!

asiok
Postów: 1128
  7.09.2010 14:44

A ja szukam i szukam
dzięki Elu


« poprzednie 1 2 3 4 następne »



Tylko zalogowane osoby mogą zamieszczać nowe posty.



STRONA GŁÓWNA    |    GALERIE    |    OGRODNICY    |    FORUM    |    KATALOG ROŚLIN    |    PIELĘGNACJA OGRODU    |    KONTAKT