| |
|
|
|
Forum
 asiok Postów: 819 |
12.07.2011 03:36
Odświeżam temat bo...na czasie
|
|
 asiok Postów: 819 |
12.07.2011 03:41
Halciu...wklej fotę słoika z sałatką z cukinii
|
|
 Rodusik Postów: 172 |
26.07.2011 07:35
ja zrobię nalewkę z dyni i marmoladę.
Ciesze się że znalazłam tu te przepisy.
|
|
 halinabylina Postów: 420 |
10.10.2011 18:31
Zupa-krem z dyni Hokkaido / 4 porcje/
Przepis zmodyfikowany przeze mnie bez żadnych ekstrawagancji...
1. z kawałka kości z mięskiem /może być żeberko/ gotuję bulion tak około 2-2,5 litra, mięsko obieram z tłuszczu /potem zmiksuję je z warzywami/
2. Na dużej głębokiej patelni podsmażam na wolnym ogniu na maśle/lepsze klarowane/z olejem pokrojoną w kostkę dużą cebulę i trzy ząbki czosnku
3. Dwa duże ziemniaki kroję w kostkę dodaję do smażonej cebuli i czosnku i podsmażam razem. Dodaję też obraną i pokrojoną w kostkę dynię / U mnie była to połowa dyni Hokkaido o wadze 1,40 kg./.... /miąższ i pestki wydrążyłam/ i podsmażam nadal mieszając żeby się nie przypaliło
4. Dwie duże marchewki, 1 pietruszka i kawałek selera obieram i ścieram na jarzynowej tarce i dodaję wszystko do smażonych warzyw. Chwilę smażę razem i przekładam do garnka z bulionem. Dodaję kostkę rosołową Winiary i gotuję warzywa z dynią pod przykryciem na małym ogniu aż zmiękną.
5. Zdejmuję garnek z ognia, miksuję blenderem na krem, dodaję pieprz, sól, szczyptę gałki muszkatałowej, szczyptę imbiru, chili i sok z połowy cytryny... mieszam i podaję z kleksem gęstej śmietany na miseczkę, podaję też groszek ptysiowy, ale mogą być i grzanki..Smacznego!
|
|
 zerdi Postów: 216 |
10.10.2011 23:28
hm, jutro biegnę po dynię! Ale nieco zmodyfikuję, żeby nie kupować wszystkich przypraw. Dodam curry (takie połączenie widziałam w Internecie) i ewentualnie pod koniec jeszcze świeżo przeciśnięty czosnek. Ciekawe jak wyjdzie.
|
|
Tylko zalogowane osoby mogą zamieszczać nowe posty.
|