asiok Postów: 1128 |
12.07.2011 05:36
Odświeżam temat bo...na czasie
|
|
asiok Postów: 1128 |
12.07.2011 05:41
Halciu...wklej fotę słoika z sałatką z cukinii
|
|
Rodusik Postów: 178 |
26.07.2011 09:35
ja zrobię nalewkę z dyni i marmoladę.
Ciesze się że znalazłam tu te przepisy.
|
|
halinabylina Postów: 552 |
10.10.2011 20:31
Zupa-krem z dyni Hokkaido / 4 porcje/
Przepis zmodyfikowany przeze mnie bez żadnych ekstrawagancji...
1. z kawałka kości z mięskiem /może być żeberko/ gotuję bulion tak około 2-2,5 litra, mięsko obieram z tłuszczu /potem zmiksuję je z warzywami/
2. Na dużej głębokiej patelni podsmażam na wolnym ogniu na maśle/lepsze klarowane/z olejem pokrojoną w kostkę dużą cebulę i trzy ząbki czosnku
3. Dwa duże ziemniaki kroję w kostkę dodaję do smażonej cebuli i czosnku i podsmażam razem. Dodaję też obraną i pokrojoną w kostkę dynię / U mnie była to połowa dyni Hokkaido o wadze 1,40 kg./.... /miąższ i pestki wydrążyłam/ i podsmażam nadal mieszając żeby się nie przypaliło
4. Dwie duże marchewki, 1 pietruszka i kawałek selera obieram i ścieram na jarzynowej tarce i dodaję wszystko do smażonych warzyw. Chwilę smażę razem i przekładam do garnka z bulionem. Dodaję kostkę rosołową Winiary i gotuję warzywa z dynią pod przykryciem na małym ogniu aż zmiękną.
5. Zdejmuję garnek z ognia, miksuję blenderem na krem, dodaję pieprz, sól, szczyptę gałki muszkatałowej, szczyptę imbiru, chili i sok z połowy cytryny... mieszam i podaję z kleksem gęstej śmietany na miseczkę, podaję też groszek ptysiowy, ale mogą być i grzanki..Smacznego!
|
|
zerdi Postów: 221 |
11.10.2011 01:28
hm, jutro biegnę po dynię! Ale nieco zmodyfikuję, żeby nie kupować wszystkich przypraw. Dodam curry (takie połączenie widziałam w Internecie) i ewentualnie pod koniec jeszcze świeżo przeciśnięty czosnek. Ciekawe jak wyjdzie.
|
|
elakowal49 Postów: 579 |
15.11.2012 15:41
Dżemik z dyni z pomarańczą.
Na 1/2 kg dyni obranej i drobno pokrojonej biorę jedna pomarańczę.Najpierw ją szoruję i myję i parzę a potem ścieram skórkę ale bez białego.Dynię duszę w małej ilości wody lub soku pomarańczowego i dodaję fileciki z pomarańczy czyli powykrajane kawałeczki bez skórki.To wszystko razem gotuję do miękkości i dodaję skórkę otartą z pomarańczy i resztę soku wyciśnięta z resztek pomarańczy ,do tego dodaje cukier na oko jak kto lubi.Można dodać troszkę cynamonu i gożdzików w/g uznania.Całość miksuję i gorące wkładam do słoiczków.Zawsze wszystko wekuję ok.15 minut.
Smacznego.
|
|
kamelia Postów: 152 |
16.11.2012 08:46
Dzięki Elu za przepis, skorzystam bo chyba tak zrobione jadłam i ten smak ciągle za mną chodzi. Zastanawiam się, czy można zrobić z tej Hokkaido bo ma miękka skórkę.
|
|
|
halinabylina Postów: 552 |
2.12.2012 19:35
Ciasto dyniowe z czekoladą
3 szklanki białego cukru
450 g puree z dyni
1 szklanka /235 ml/oleju roślinnego
2/3 szklanki 150 ml/ wody
4 jajka
3,5 szklanki /440g/ maki pszennej
1 łyżka mielonego cynamonu
1 łyżka mielonej gałki muszkatołowej
2 łyżeczki sody oczyszczonej
1,5 łyżeczki soli
1 szklanka miniaturowych półsłodkich groszków
czekoladowych /175 g/ ja dałam 175 g gorzkiej
startej na tarce
1/2 szklanki /60 g/ posiekanych orzechów włoskich
wykonanie
1. rozgrzać piekarnik do 175 stopni. Wysmarować tłuszczem i oprószyć mąką 3 keksówki
2. W dużej misce wymieszać cukier z purre z dyni, olejem, wodą i jajkami. Zmiksować to na gładką
masę. Wmieszać mąkę, cynamon, gałkę, sodę i sól, Dodać groszki czekoladowe i orzechy. Napelnić foremki do 3/4 wysokości.
3. Piec godzinę aż wetknięty w ciasto patyczek
będzie suchy. Ostudzić ciasto. Wyjąć z foremek.
|
|
filipek Postów: 452 |
2.12.2012 19:37
dzięki Halinko mam dynię zrobię cos pożytecznego w końcu i upiekę
|
|