Sklep korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityki cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.


 

Login:
Has?o:
lub załóż konto


Ogrodnicy
  Ostatnio zarejestrowani
  Najaktywniejsi
  Wszyscy

Galerie
  Ostatnio założne
  Największe
  Nowe zdjęcia
  Nowe komentarze

Katalog roślin
  Krzewy i drzewa iglaste
  Drzewa liściaste ozdobne
  Drzewa liściaste owocowe
  Krzewy liściaste ozdobne
  Krzewy liściaste owocowe
  Pnącza
  Byliny
  Rośliny dwuletnie
  Rośliny jednoroczne
  Rośliny wrzosowate
  Rośliny cebulowe i bulwiaste
  Rośliny skalne
  Turzyce i trawy ozdobne
  Rośliny wodne
  Róże
  Zioła
  Rośliny w domu

  Uprawa i pielęgnacja roślin
  Co w trawie piszczy
  Architektura ogrodowa




Polecamy te strony:

AleDobre.pl
Akademia Tortu
Moje Wypieki
Forum

 Forum —› Na ławeczce lub w hamaku, czyli rozmowy dowolne —› Dyniowate - przepisy
   O forum    |    Zasady


« poprzednie 1 2 3 4



halinabylina
Postów: 552
  2.12.2012 19:46

Puree z dyni

Stanowi doskonałą bazę do zup, ciast i deserów.
Można je zamrozić w woreczkach do mrożenia i trzymać w zamrażarce.

1. Nagrzać piekarnik do 165 stopni.
2. Dynię przekroić na połówki lub ćwiartki, wybrać
nasiona i miękki miąższ wyskrobać.
3. Położyć w blasze lub żaroodpornym naczyniu
wydrążoną częścią w dół
Każdą część przykryć folią aluminiową
4. Piec godzinę aż dynia będzie miękka
Przestudzić, obrać ze skórki i zmiksować.
Dynia Hokkaido ma miękką skórkę i można ją
miksować w blenderze razem ze skórką
5. Jeżeli zmiksowana dynia jest za rzadka
przekładamy miąższ na sito na 2 godziny do
odcieknięcia płynu.
6. Puree przekładamy do woreczków i mrozimy

Krystyna
Postów: 601
  2.12.2012 21:42

ale mam mętlik w głowie, nie wiem od czego zacząć, tyle fajnych przepisów a mam tylko jedną dynię Hokkaido. Zacznę od zupy-krem, robiłam z cukinii i nam smakowała.
W następnej kolejności ciasto czekoladowo-serowe z wiśniami ... wiśnie mam , pozostały z nalewki

tuberoza
Postów: 38
  4.12.2012 14:07

DYNIA NA ZIMĘ:
6 kg dyni
3 cukry waniliowe
3 kwaski cytrynowe
1,5 kg cukru
Do zaprawy wybieramy dynię nie za miękką, ale za to jak najbardziej pomarańczową /im jest ciemniejszy kolor tym więcej jest w niej karotenu czyli witaminy A/.
Dynię obrać,usunąć pestki i miąższ,a następnie pokroić w kosteczkę.Zasypać ją cukrem,cukrem waniliowym i kwaskiem cytrynowym i pozostawić na 24 godziny.Po tym czasie wkładamy ją do słoików ,łącznie z sokiem który puściła i gotujemy przez 30 minut /dla zawekowania/.
W zimowe dnie wspaniale nadaje się do przekąsek, jak i do różnych dań mięsnych.
Sok z dyni jest przeźroczysty, bezbarwny, ale bardzo smaczny,a rozrzedzony wodą /gdy ktoś nie lubi zbytniej słodyczy/ może stanowić wspaniały napój.
tuberoza

halinabylina
Postów: 552
  17.10.2014 20:35

Placki z dyni

ja robię z dyni hokkaido bo tylko taką posiadam

0,50 kg dyni bez pestek i skórki
2 jajka
1/2 szklanki mąki pszennej
1/4 szklanki jogurtu lub kefiru
2 duże ząbki czosnku
1 łyżeczka imbiru w proszku lub szczypta świeżego /dowolnie/ sól

1. Zetrzeć dynię na tarce o dużych oczkach
2. dodać wyciśnięty czosnek, imbir, sól, mąkę i
i żółtka jaj
3. Białka ubić na sztywną pianę
4. Do miski z dynią dodać jogurt i wymieszać
wszystkie składniki.
5. Dodać pianę z białek i delikatnie wymieszać
6. Smażyć placki na złoty kolor na patelni bez
tłuszczu lub w w bardzo małej ilości oliwy

podawać z sosem jogurtowo-czosnkowym lub innym
Smacznego!

elakowal49
Postów: 579
  15.11.2014 07:56

Odświeżam stronę bo dostałam dynię i muszę ja przerobić a przepisy Halinki są dobre!

danusia2458
Postów: 198
  23.08.2016 09:48

Przepis na sos słodko kwaśny z cukini,papryki i cebuli
2 kg cukini
2 kg papryki
2 kg cebuli
12 łyżeczek soli
1 kg cukru
3 szkl.octu 10%
4 łyżeczki papryki słodkiej
4 łyżeczki papryki ostrej
4 małe słoiczki przecieru pomidorowego 175g
4 łyżeczki curry
Cukinię obrać,wydrążyć,zetrzeć na tarce o grubych oczkach-dodać sól,wymieszać i zostawić na 1 h.
Papryke zetrzeć lub zblendować,cebulę pokroić w drobną kostkę.
Cukinię odcisnąć dodać cukier i ocet-gotować 30 min na małym ogniu,do tego dodać cebulę,papryke i papryki w proszku znów gotować kolejne 30 min.Na końcu dodajemy przecier pomidorowy i curry i znów gotować 30 min.
Przełożyć do słoików gorące i pisze żeby pasteryzować jeszcze z 7 min ale ja zakręciłam gotujące i odwracałam do góry dnem ,zobaczymy może nic im nie będzie.

jagoda.z.g
Postów: 719
  13.09.2016 09:04

Danuśka,Twój przepis robi u mnie we wsi furorę...

danusia2458
Postów: 198
  15.09.2016 20:24

Jadziu bardzo sie cieszę


« poprzednie 1 2 3 4



Tylko zalogowane osoby mogą zamieszczać nowe posty.



STRONA GŁÓWNA    |    GALERIE    |    OGRODNICY    |    FORUM    |    KATALOG ROŚLIN    |    PIELĘGNACJA OGRODU    |    KONTAKT