|
|
|
|
Forum
halinabylina Postów: 552 |
2.12.2012 19:46
Puree z dyni
Stanowi doskonałą bazę do zup, ciast i deserów.
Można je zamrozić w woreczkach do mrożenia i trzymać w zamrażarce.
1. Nagrzać piekarnik do 165 stopni.
2. Dynię przekroić na połówki lub ćwiartki, wybrać
nasiona i miękki miąższ wyskrobać.
3. Położyć w blasze lub żaroodpornym naczyniu
wydrążoną częścią w dół
Każdą część przykryć folią aluminiową
4. Piec godzinę aż dynia będzie miękka
Przestudzić, obrać ze skórki i zmiksować.
Dynia Hokkaido ma miękką skórkę i można ją
miksować w blenderze razem ze skórką
5. Jeżeli zmiksowana dynia jest za rzadka
przekładamy miąższ na sito na 2 godziny do
odcieknięcia płynu.
6. Puree przekładamy do woreczków i mrozimy
|
|
Krystyna Postów: 601 |
2.12.2012 21:42
ale mam mętlik w głowie, nie wiem od czego zacząć, tyle fajnych przepisów a mam tylko jedną dynię Hokkaido. Zacznę od zupy-krem, robiłam z cukinii i nam smakowała.
W następnej kolejności ciasto czekoladowo-serowe z wiśniami ... wiśnie mam , pozostały z nalewki
|
|
tuberoza Postów: 38 |
4.12.2012 14:07
DYNIA NA ZIMĘ:
6 kg dyni
3 cukry waniliowe
3 kwaski cytrynowe
1,5 kg cukru
Do zaprawy wybieramy dynię nie za miękką, ale za to jak najbardziej pomarańczową /im jest ciemniejszy kolor tym więcej jest w niej karotenu czyli witaminy A/.
Dynię obrać,usunąć pestki i miąższ,a następnie pokroić w kosteczkę.Zasypać ją cukrem,cukrem waniliowym i kwaskiem cytrynowym i pozostawić na 24 godziny.Po tym czasie wkładamy ją do słoików ,łącznie z sokiem który puściła i gotujemy przez 30 minut /dla zawekowania/.
W zimowe dnie wspaniale nadaje się do przekąsek, jak i do różnych dań mięsnych.
Sok z dyni jest przeźroczysty, bezbarwny, ale bardzo smaczny,a rozrzedzony wodą /gdy ktoś nie lubi zbytniej słodyczy/ może stanowić wspaniały napój.
|
|
halinabylina Postów: 552 |
17.10.2014 20:35
Placki z dyni
ja robię z dyni hokkaido bo tylko taką posiadam
0,50 kg dyni bez pestek i skórki
2 jajka
1/2 szklanki mąki pszennej
1/4 szklanki jogurtu lub kefiru
2 duże ząbki czosnku
1 łyżeczka imbiru w proszku lub szczypta świeżego /dowolnie/ sól
1. Zetrzeć dynię na tarce o dużych oczkach
2. dodać wyciśnięty czosnek, imbir, sól, mąkę i
i żółtka jaj
3. Białka ubić na sztywną pianę
4. Do miski z dynią dodać jogurt i wymieszać
wszystkie składniki.
5. Dodać pianę z białek i delikatnie wymieszać
6. Smażyć placki na złoty kolor na patelni bez
tłuszczu lub w w bardzo małej ilości oliwy
podawać z sosem jogurtowo-czosnkowym lub innym
Smacznego!
|
|
elakowal49 Postów: 579 |
15.11.2014 07:56
Odświeżam stronę bo dostałam dynię i muszę ja przerobić a przepisy Halinki są dobre!
|
|
danusia2458 Postów: 198 |
23.08.2016 09:48
Przepis na sos słodko kwaśny z cukini,papryki i cebuli
2 kg cukini
2 kg papryki
2 kg cebuli
12 łyżeczek soli
1 kg cukru
3 szkl.octu 10%
4 łyżeczki papryki słodkiej
4 łyżeczki papryki ostrej
4 małe słoiczki przecieru pomidorowego 175g
4 łyżeczki curry
Cukinię obrać,wydrążyć,zetrzeć na tarce o grubych oczkach-dodać sól,wymieszać i zostawić na 1 h.
Papryke zetrzeć lub zblendować,cebulę pokroić w drobną kostkę.
Cukinię odcisnąć dodać cukier i ocet-gotować 30 min na małym ogniu,do tego dodać cebulę,papryke i papryki w proszku znów gotować kolejne 30 min.Na końcu dodajemy przecier pomidorowy i curry i znów gotować 30 min.
Przełożyć do słoików gorące i pisze żeby pasteryzować jeszcze z 7 min ale ja zakręciłam gotujące i odwracałam do góry dnem ,zobaczymy może nic im nie będzie.
|
|
jagoda.z.g Postów: 719 |
13.09.2016 09:04
Danuśka,Twój przepis robi u mnie we wsi furorę...
|
|
danusia2458 Postów: 198 |
15.09.2016 20:24
Jadziu bardzo sie cieszę
|
|
Tylko zalogowane osoby mogą zamieszczać nowe posty.
|