| |
|
|
|
Forum
 Fibius Postów: 7 |
5.01.2012 10:35
Przedstawiam relacje z Nosala, jest to niewielka góra w Tatrach. Jedna z najpopularniejszych na tzw pierwsze wspinaczki jako że niezbyt wysoka i znajdująca się zaraz przy wejściu do parku, w kierunku Kuźnic i kolejki linowej.
Można by rzec że jeśli w tatrach rośnie coś rzadkiego to najpewniej spotkamy to na Nosalu. Byłem tam w 3 różnych okresach (początek maja 2010, początek czerwca 2011, początek lipca 2010 i 2011) i za każdym razem znalazłem tam piękne i rzadkie rośliny.
Oto najcenniejsze znaleziska:
Rzadki dwulistnik muszy, w PL rośnie tylko w Tatrach, Pieninach i Miechowie. Na Nosalu na jednej łączce było ich 20-25 kwitnących pędów

Dzwonek drobny

Dziewięćsił

Goryczka Klusjusza, rosło jej tam naprawdę dużo Niestety widziałem też kilka okazów na szlaku z oberwanymi kwiatami...

Gółka długoostrogowa, była jej od zatrzęsienia ...ale w Tatrach wszędzie jej pełno

Kruszczyk rdzawoczerwony

Krzyżownica

Moja największa radość czyli kępy obuwika, było ich tam 50-70 kwitnących pędów w kilku dużych kępach, kilkunastu mniejszych i sporo pojedynczych osobników

Kwitnąca szarotka

I storczyk męski, niestety wszystkie jakie znalazłem na łączce były w fazie przekwitania więc nie posiadam zdjęć w ich pełnej krasie
|
|
 halinabylina Postów: 420 |
5.01.2012 11:26
Witaj! Świetnie fotki!!! To dobrze, że je pokazujesz, że są jeszcze takie miejsca w Naszym Kraju z dziewiczą przyrodą... Też mam parę fotek zrobionych w Tatrach przez znajomych, nie wiem gdzie, możliwe, że na Nosalu...Obuwiki zrobiły na mnie niesamowite wrażenie, pozostałe storczyki też, mam nadzieję, że przetrwają jeszcze jakiś czas nie uszkodzone dla następnych pokoleń...Dziękuję za wrażenia i pozdrawiam serdecznie
|
|
 07jansiwiutki Postów: 548 |
5.01.2012 11:32
Faktycznie, cenne znaleziska. Nie wiem, czy dane mi jeszcze będzie spotkać je osobiście w naturze. Na obuwika poluję w Górach Kaczawskich i niestety napotkałem tylko po nich dołki pozostawione przez "złodziejaszków"
Pozdrawiam nowego forumowicza miłośnika gór i nie tylko.
|
|
 07jansiwiutki Postów: 548 |
5.01.2012 12:00
To jeszcz raz ja.
Fibius, dopiero teraz zauważyłem, że znalazłes mój post na temat Gór Kaczawskich. Więc odpowiadam.
Poluję rówwnież na cyklamena purpurowego i jak do tej pory jeszcze na niego nie trafiłem. (Ale dam znać, gdyby co)
A odnośnie tego co przedtem mówiłem, to zajrzyj tu:
http://www.ogrodniczka.pl/forum/6/539,0,0,gory_...
oraz tu:
http://www.ogrodniczka.pl/forum/6/556,0,0,gory_...
A odnośnie prywatnych wiadomości na Ogrodniczce, to jest również taka opcja. I wysyłam Ci prywatną wiadomość - sprawdź w swojej skrzynce.
|
|
 lutka22 Postów: 720 |
5.01.2012 18:01
a ja Janie chciałabym zrobić sobie (bez Twojej zgody nie zrobię) ściągę, czyli skopiować zdjęcia roślinek, wydrukować i szukać na naszych łąkach, u nas w parku krajobrazowym też można znaleźć okazy
|
|
5.01.2012 18:02
a Nosal to wcale nie jest niewielka góra, nawet udało mi się z niej zjechać (częściowo tylko na .... no wiesz na czym, hihihi)
|
|
 Fibius Postów: 7 |
5.01.2012 18:24
Już znalazłem opcje privów
Lutko22-> Chodziło o to że Nosal w porównaniu do reszty tatrzańskich gór jest mały. Wspięcie się na jego wierzchołek to kilkanaście minut (jeśli nie będziemy rozglądać się na boki tylko iść), podczas gdy wejście np na kasprowy to już 2-2,5h, o rysach nie wspominając :P
|
|
8.01.2012 17:49
i widzisz Fibiusie......... punkt widzenia zależy od miejsca siedzenia, a że moje "siedzenie" było nisko, niziuteńko to i góra była wielka, hihihi
|
|
 zygalazka Postów: 309 |
9.01.2012 14:38
MaLutka22 zwolenników.Jestem jednym z nich
|
|
 Magnolia118 Postów: 61 |
9.01.2012 19:32
Ale piękności się naoglądałam, u mnie w Beskidach można spotkać storczyki,naparstnice i mieczyki ale obuwnik mnie urzekł szkoda że u nas nie rosną.
Latem wybieram się w Tatry to może o Nosal zahaczę mam nadzieję że nie zjadę jak Lucynka
|
|
Tylko zalogowane osoby mogą zamieszczać nowe posty.
|