| |
|
|
|
Forum
 jasia5 Postów: 11 |
4.02.2012 18:18
Ciasto
0.5 kg mąki
5 żółtek
1 margaryna lub masło roślinne
2 łyżeczki proszku do pieczenia
0.5 szklanki cukru
8 jabłek obrać ze skórki i zetrzeć na tarce o grubych oczkach i mocno wycisnąć.
Z tych składników wyrabiam ciasto kruche jak ciężko wyrobić dodaję 1 lub 2 łyżki śmietany 18%. Ciasto dzielę na trzy części Większą przecieram na grubej tarce na spód blaszki wysmarowanej margaryną i posypanej bułką tarta .Na ciasto daję jabłka wyciśnięte mocno a na jabłka trę ciasto drugie tak aby przykryło jabłka .Wstawiam do nagrzanego uprzednio piekarnika do 180 stopni na 20 minut . Do trzeciej części najmniejszej dodaję kakao tak dwie trzy łyżeczki i ten kawałek wstawiam do zamrażalki.Gdy ciasto się już piecze ubijam pianę z 5 białek i 1 szklanki cukru Po 20 minutach wyciągam ciasto z piekarnika wykładam pianę na pianę trę ciasto kakaowe i jeszcze wstawiam do pieczenia na 25 minut. Można na jabłka potrzeć trochę ciasta kakaowego tak jak to widać na zdjęciu. Smacznego
|
|
 Doriss Postów: 30 |
4.02.2012 20:59
Dziękuję bardzo .Wygląda na trochę... skomplikowany ale skoro wszystkim się udaje Pozdrawiam
|
|
 graza23 Postów: 41 |
5.02.2012 20:06
Dzięki za przepis! A jutro (chyba mi się uda znaleźć czas) do dzieła!!
|
|
 halinabylina Postów: 420 |
6.02.2012 00:02
A to moja wersja pleśniaka z książki" Domowe ciasta i ciasteczka" wydanej w 1988 r.
Ciasto pleśniak z jabłkami
60dag /3 szklanki mąki/
35 dag /1 1/2 szklanki/ cukru
5 jaj 25 dkg margaryny
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżka kakao
75-100 dag jabłek lub 2 szklanki przecieru z jabłek
Mąkę przesiać na stolnicę, wymieszać z proszkiem do pieczenia, posiekać z margaryną i 5 żółtkami, dodać 1/2 szklanki cukru, wyrobić kruche ciasto i schłodzić je w lodówce /co najmniej 30 min/ 2/3 ciasta rozwałkować i ułożyć na blasze. Pozostałe ciasto podzielić na dwie części. Do jednej części dodać łyżkę kakao i zagnieść. Oba ciasta jasne i ciemne włożyć do lodówki lub zamrażarki.Jabłka umyć podzielić na kawałki, rozgotować, przetrzeć przez sito, ostudzić i położyć na cieście. Schłodzone jasne ciasto zetrzeć na tarce z dużymi oczkami bezpośrednio na przecier z jabłek. Ubić sztywną pianę z białek i jednej szklanki cukru. Ułożyć ją na starty jasnym cieście. Na pianę ścieramy ciemne ciasto. Pieczemy 45-50 min w gorącym piekarniku. Jabłka można zastąpić rabarbarem przetartym lub dżemem. Ja czasami dodaję przecier z brzoskwiń.
|
|
 07jansiwiutki Postów: 548 |
6.02.2012 10:34
Mniam, mniam - ślinka cieknie.
Pamiętam jak dzieci były jescze w wieku szkolnym,
moja ślubna upiekła pleśniak (który miał dotrwać do niedzieli). Aby w sobotę nie został zjedzony, schowała go na górne szafki w kuchni.
Schowek był tak dobry, że ciasto tam się uchowało przez kilka niedziel i już nikt go nie mógł zjeśc.
|
|
Tylko zalogowane osoby mogą zamieszczać nowe posty.
|