|
Ukochany skrawek naszej planety Właściciel: bea | 5647 zdjęć w galerii Dodaj do ulubionych
« poprzednie 1 ... 371 372 373 374 375 376 następne » Komentarze Mniami podziel się odkąd na diecie jestem uwielbiam mój wymysł cukinia ala chińczyk : kroimy w kostke i dogarnka z 1łyżką oliwy, 2cebule kroimu w kostke dodajemy,2 marchewki ścieramy, 1-2litry wody gotujemy,2-3 pomidory obieramy ze skóry i w kostke kroimy do środka .Przyprawiamy rozmaryn,lubczyk, cury,pieprz sól1 łyżka koncentratu . Musi być rzadkie!!dodajemy szkl ryży i gotujemy na wolnym ogniu - dusimy. POWSTAJE POTRAWKA ALA CHIŃCZYK naturalnie zjadam jedną flaczarkę dziennie mariolas [2010-11-17 19:28] Ja robię zupę krem: cukinię bez pestek kroję w kostkę, dodaję marchewkę, pietruszkę i gotuję do miękkości. Miksuję blenderem, doprawiam kostką rosołową i serkiem topionym np. Złoty Ementaler, sól, pieprz. Nam smakuję. Na zimę natomiast pokrojoną w kostkę mrożę i mam gotową do zrobienia zupy j.w. Krystyna [2010-08-29 18:53] A podajcie przepis na bigosik bea [2010-08-28 15:10] A co dodajecie do leczo i ile go pasteryzujecie i w jakich słoikach,w litrowych czy półlitrowych.pytam ,bo mnie się kiedyś popsuły gdy zrobiłam w litrowych.Może za krótko pasteryzowałam bea [2010-08-28 15:09] ja cały czas ją podjadam,bigosik i leczo ... graterka [2010-08-28 11:19] jak mam za dużo robię leczo i nie dogotowując do końca,zamykam w słoiki... jagoda.z.g [2010-08-28 08:49] ja ją uwielbiam,a na zimę robię z niej leczo krysiaropczyce [2010-08-28 08:03] albo zrobić w słoje jak ananasy asiok [2010-08-27 16:21] MOżna zrobić bigosik! elakowal49 [2010-08-27 16:04] Smacznego! lutka22 [2010-08-27 13:25] porcja na 2 dorodne cukinie: ok. 10 dkg boczku wędzonego pokroić w kosteczkę i lekko podsmażyć, dodać 1 kostkę podziubdzianego serka Feta (o najniższej zaw. tłuszczu)i podgrzewać mieszając tak by się rozpuścił, mogą być grudki do tego obraną ze skórki i wydrążoną z pestek cukinię - zetrzeć na grubej tarce + 1/2 szkl. wody - nie więcej, zamieszać i przykryć. Dusić ok. 15- 20 min. przyprawić, polać sosem makaron - najlepszy taki z długich płaskich paseczków, posypać zieleniną. Można wzbogacić śmietanką ale uważam, że już niepotrzebne. lutka22 [2010-08-27 13:25] POdaj lutko przepis na sos bea [2010-08-27 13:05] Dziękuję Krysiu!Pyszne te twoje propozycje chyba wykorzystam bea [2010-08-27 12:59] ja robię sos z cukinii (kiedyś podałam przepis ale nie pamiętam gdzie, jak chcesz napisz), jak mam zbyt dużo to lekko podgotuję, miksuję blenderem i zamrażam porcje na zupę. Przydaje się w zimowe dni. lutka22 [2010-08-27 12:59] super-ja je uwielbiam,zrobic można na wiele sposobów terry [2010-08-27 12:58] Albo zaprawiać, ale ja lubię drobną kostkę udusić z masełkiem do obiadku, albo kotleciki w tartej bułce usmażyć albo zupka.Możliwości jest wiele- ważne że obrodziła garden2000 [2010-08-27 12:50] chyba to drugie ,bo u mnie w domu nie bardzo przepadają za nimi bea [2010-08-27 12:49] zapasy na zimę ... albo uszczęśliwić sąsiadów, hi,hi matasia [2010-08-27 12:45] |
STRONA GŁÓWNA | GALERIE | OGRODNICY | FORUM | KATALOG ROŚLIN | PIELĘGNACJA OGRODU | KONTAKT |