|
Estragon (bylica estragon) Artemisia dracunculus dodaj do ulubionych | wersja do druku | poleć znajomemu komentarzy: 4
Estragon należy do rodziny astrowatych (Asteraceae Dum.) Jako roślina naturalna występuje w Azji, Europie południowej i wschodniej, Ameryce Północnej. Jest rośliną wieloletnią. Ma liście równowąskie lub lancetowate, całobrzegie. Ma szerokie zastosowanie w kuchni i w lecznictwie. Ma działanie przeciwzapalne, przeciwskurczowe, żółciopędne, lekko moczopędne. Wspomaga trawienie i pobudza apetyt powodując większe wydzielanie soków trawiennych. Do suszenia należy ścinać kawałki gałązek tuż przed kwitnieniem. Ścinać do suszenia ponownie w miarę przyrastania nowych, młodych gałązek. Rozmnażanie przez siew nasion lub podział starszej rośliny. Możemy też zakupić gotowe sadzonki. Wysiewamy do gruntu w kwietniu, po wzejściu przerywamy, pozostawiając rośliny w rozstawie 30 - 40 cm. Estragon silnie i szybko rozrasta się tworząc podziemne kłącza. Jeżeli nie chcemy, żeby dość szybko zajął spory teren, możemy go ujarzmić wkopując w ziemię jakiś duży pojemnik bez dna i posadzić roslinę w środku. Wymiary: Osiąga wysokość 130-150 cm.
Komentarze Uprawiam estragon. Używam go do kiszenia ogórków, do przygotowywania sosów typu ketchup lub francuski, gdyż doskonale komponuje się z pomidorami. halinabylina [2009-05-14 00:33] kiedyś hodowałem ale zrezygnowałem ze wzgledu na zbyd duże rozrastanie greg79 [2008-04-09 20:25] Faktycznie bardzo się panoszy w ogrodzie Jesienią ścinam jego wysokie łodygi i wykorzystuję do okrywania innych ziół, które są bardziej wrażliwe na mróz. aganiok [2008-04-07 17:51] |
STRONA GŁÓWNA | GALERIE | OGRODNICY | FORUM | KATALOG ROŚLIN | PIELĘGNACJA OGRODU | KONTAKT |