Sklep korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityki cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.


 

Login:
Has?o:
lub załóż konto


Ogrodnicy
  Ostatnio zarejestrowani
  Najaktywniejsi
  Wszyscy

Galerie
  Ostatnio założne
  Największe
  Nowe zdjęcia
  Nowe komentarze

Katalog roślin
  Krzewy i drzewa iglaste
  Drzewa liściaste ozdobne
  Drzewa liściaste owocowe
  Krzewy liściaste ozdobne
  Krzewy liściaste owocowe
  Pnącza
  Byliny
  Rośliny dwuletnie
  Rośliny jednoroczne
  Rośliny wrzosowate
  Rośliny cebulowe i bulwiaste
  Rośliny skalne
  Turzyce i trawy ozdobne
  Rośliny wodne
  Róże
  Zioła
  Rośliny w domu

  Uprawa i pielęgnacja roślin
  Co w trawie piszczy
  Architektura ogrodowa




Polecamy te strony:
Przepisy kulinarne
Sklep z artykułami spożywczymi i agd aledobre.pl
Szkolenia BHP
Przepisy kulinarne
Estragon (bylica estragon)
Artemisia dracunculus


dodaj do ulubionych | wersja do druku | poleć znajomemu

komentarzy: 4
powiększ zdjęcie
1


Estragon należy do rodziny astrowatych (Asteraceae Dum.) Jako roślina naturalna występuje w Azji, Europie południowej i wschodniej, Ameryce Północnej. Jest rośliną wieloletnią. Ma liście równowąskie lub lancetowate, całobrzegie.
Ma szerokie zastosowanie w kuchni i w lecznictwie. Ma działanie przeciwzapalne, przeciwskurczowe, żółciopędne, lekko moczopędne. Wspomaga trawienie i pobudza apetyt powodując większe wydzielanie soków trawiennych. Do suszenia należy ścinać kawałki gałązek tuż przed kwitnieniem. Ścinać do suszenia ponownie w miarę przyrastania nowych, młodych gałązek. Rozmnażanie przez siew nasion lub podział starszej rośliny. Możemy też zakupić gotowe sadzonki.
Wysiewamy do gruntu w kwietniu, po wzejściu przerywamy, pozostawiając rośliny w rozstawie 30 - 40 cm. Estragon silnie i szybko rozrasta się tworząc podziemne kłącza. Jeżeli nie chcemy, żeby dość szybko zajął spory teren, możemy go ujarzmić wkopując w ziemię jakiś duży pojemnik bez dna i posadzić roslinę w środku.

Wymiary: Osiąga wysokość 130-150 cm.

Stanowisko / gleba
Stanowisko słoneczne. Gleba żyzna, próchnicza i wilgotna. .
Pielęgnacja
Nie wymaga specjalnej pielęgnacji. Wystarczy systematycznie odchwaszczać i utrzymywać odpowiednią wilgotność gleby.
Mrozoodporność
Całkowicie mrozoodporny.
Problemy
Brak
W celu przechowania, estragon można suszyć - same listki, bez łodyg. Nie rozkruszać po wysuszeniu, żeby nie tracić aromatu. Można również świeże listki zalać oliwą, można też włożyć do pojemniczków ( kostki lodu) zalać odrobiną wody i zamrozić. Świeże ziele używane jest do aromatyzowania octu. Ogórki kiszone będą pachnące i bardziej chrupiące jeżeli przy kiszeniu dodamy do każdego słoika kawałek gałązki z listkami. Estragon jest również stosowany jako namiastka soli przy diecie bezsolnej.




Komentarze

Uprawiam estragon. Używam go do kiszenia ogórków, do przygotowywania sosów typu ketchup lub francuski, gdyż doskonale komponuje się z pomidorami.
halinabylina [2009-05-14 00:33]

kiedyś hodowałem ale zrezygnowałem ze wzgledu na zbyd duże rozrastanie
greg79 [2008-04-09 20:25]

Faktycznie bardzo się panoszy w ogrodzie Jesienią ścinam jego wysokie łodygi i wykorzystuję do okrywania innych ziół, które są bardziej wrażliwe na mróz.
aganiok [2008-04-07 17:51]


Zaloguj się aby dodać komentarz:
Login: hasło:








STRONA GŁÓWNA    |    GALERIE    |    OGRODNICY    |    FORUM    |    KATALOG ROŚLIN    |    PIELĘGNACJA OGRODU    |    KONTAKT