Sklep korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.


 

Login:
Hasło:
lub załóż konto


Ogrodnicy
  Ostatnio zarejestrowani
  Najaktywniejsi
  Wszyscy

Galerie
  Ostatnio założone
  Największe
  Nowe zdjęcia
  Nowe komentarze

Katalog roślin
  Krzewy i drzewa iglaste
  Drzewa liściaste ozdobne
  Drzewa liściaste owocowe
  Krzewy liściaste ozdobne
  Krzewy liściaste owocowe
  Pnącza
  Byliny
  Rośliny dwuletnie
  Rośliny jednoroczne
  Rośliny wrzosowate
  Rośliny cebulowe i bulwiaste
  Rośliny skalne
  Turzyce i trawy ozdobne
  Rośliny wodne
  Róże
  Zioła
  Rośliny w domu

  Uprawa i pielęgnacja roślin
  Co w trawie piszczy
  Architektura ogrodowa




Polecamy te strony:
Przepisy kulinarne
Sklep z artykułami spożywczymi i agd aledobre.pl
Szkolenia BHP
Przepisy kulinarne
Mięta pieprzowa
Mentha piperita


dodaj do ulubionych | wersja do druku | poleć znajomemu

komentarzy: 7
powiększ zdjęcie
1


Mięta pieprzowa jest byliną należącą do rodziny jasnotowatych (Lamiaceae Lindl.) Jest wieloletnia, zimotrwała, dorasta do 60-90 cm, o smaku i aromacie, który każdy zna. Liście piłkowane, ciemnozielone, od spodu jaśniejsze, ułożone nakrzyżlegle. Łodyga z lekkim filoletowoczerwonym zabarwieniem. Ma szerokie zastosowanie w kuchni i w lecznictwie. Wspomaga trawienia, odświeża, stosowana do inhalacji przy nieżytach górnych dróg oddechowych.

Wymiary: Osiąga wysokość około 60-90 cm.

Stanowisko / gleba
Stanowisko słoneczne i półcień, gleba lekka, zasadowa, przepuszczalna.
Pielęgnacja
Mięta rozmnaża się wegetatywnie, poprzez rozłogi. Sadzonki sadzimy wiosną lub jesienią do gruntu w odległości 30-40 cm. Można sadzić w pojemnikach. Wiosną robimy cięcie sanitarne. Co jakiś czas przesadzamy ją w inne miejsce. Do suszenia ścinamy całe pędy nie niżej niż 5 cm nad glebą.
Mrozoodporność
Roślina mrozoodporna.
Problemy
Brak
Liście w celu przechowania suszymy lub zamrażamy. Po wysuszeniu liści nie kruszyć, żeby nie traciły aromatu.



Komentarze

mam pytanie z czystej ciekawosci:moze ktos wie czy mieta pieprzowa to ta sama co mieta z maroko?
mialam okazje pic i jest rowniez mocna w smaku,
dziekuje za odpowiedz
anjo [2017-04-04 22:37]

a ja nigdy nie lubiłam mięty, dopóki koleżanka mi jej nie przyniosła(przypadkowo) z sadzonkami truskawek. Na lato idealna jako dodatek do kompotu. I obowiązkowo w słoiki z kompotem owocowym na zimę. Faktycznie się szybko rozrasta. Czuć szczególnie przy koszeniu trawy gdy wyjdzie poza swoją grządkę.
Darmetka [2014-10-31 15:20]

jak jestem na działce to zawsze robię sobie z niej herbatkę.pyszna na ciepło i zimno.
zelech77 [2009-05-13 21:50]

Tez lubie miete, tylko ona szaleje w ogrodzie, razrasta sie w takim tepie, ze gdybym jej nie pilnowala panowalaby wszedzie
magdalenoczka [2009-03-01 22:15]

posadziłam w moim ogrodzie malutką kępkę a ta jak mi się rozrosła!!! bardzo szybko podwaja swój rozmiar
irys203 [2008-04-21 14:48]

Jedna z lepszych to świeża parzona mięta.
greg79 [2008-04-13 18:22]


Zaloguj się aby dodać komentarz:
Login: hasło:








STRONA GŁÓWNA    |    GALERIE    |    OGRODNICY    |    FORUM    |    KATALOG ROŚLIN    |    PIELĘGNACJA OGRODU    |    KONTAKT