Sklep korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityki cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.


 

Login:
Has?o:
lub załóż konto


Ogrodnicy
  Ostatnio zarejestrowani
  Najaktywniejsi
  Wszyscy

Galerie
  Ostatnio założne
  Największe
  Nowe zdjęcia
  Nowe komentarze

Katalog roślin
  Krzewy i drzewa iglaste
  Drzewa liściaste ozdobne
  Drzewa liściaste owocowe
  Krzewy liściaste ozdobne
  Krzewy liściaste owocowe
  Pnącza
  Byliny
  Rośliny dwuletnie
  Rośliny jednoroczne
  Rośliny wrzosowate
  Rośliny cebulowe i bulwiaste
  Rośliny skalne
  Turzyce i trawy ozdobne
  Rośliny wodne
  Róże
  Zioła
  Rośliny w domu

  Uprawa i pielęgnacja roślin
  Co w trawie piszczy
  Architektura ogrodowa




Polecamy te strony:
Przepisy kulinarne
Sklep z artykułami spożywczymi i agd aledobre.pl
Szkolenia BHP
Przepisy kulinarne
Oregano
Origanum vulgare


dodaj do ulubionych | wersja do druku | poleć znajomemu

komentarzy: 5
powiększ zdjęcie
1 | 2 | 3


Oregano zwane jest lebiodką pospolitą lub dzikim majerankiem należy do rodziny jasnotowatych (Lamiaceae Lindl.). Jest rośliną wieloletnią. Jej czterokanciaste łodygi w zetknięciu z ziemią bardzo łatwo ukorzeniają się i w ten sposób roślina szybko rozrasta się i zajmuje w ogrodzie dość dużo miejsca. Ma owalne, lekko owłosione liście. Na szczytach pędów pojawiają się baldaszki drobnych różowych kwiatów. Ziele do suszenia zbiera się w trakcie kwitnienia. Stosowane jest w kuchniach włoskiej, hiszpańskiej i meksykańskiej. Przyprawia się nim pizze, sosy, sery, warzywa, mięsa, ryby, sałatki. Działa dietetycznie, pobudza apetyt i ułatwia trawienie.

Wymiary: Dorasta do 80 cm. Szybko rozrasta sie wszerz.

Stanowisko / gleba
Słoneczne. Gleba zasadowa, piaszczysta, wzbogacona kompostem lub obornikiem.
Pielęgnacja
Nie wymaga specjalnej pielęgnacji. Typowa jak dla wszystkich roślin - odchwaszczanie i utrzymywanie odpowiedniej wilgotności gleby.
Mrozoodporność
Roślina mrozoodporna, nie lubi nadmiaru wilgoci.
Problemy
Brak.
W czasie grillowania dobrze jest wrzucić klika gałązek świeżego ziela na rozżarzone węgle dla poprawienia aromatu pieczonego mięsa.
Alina Klimaszewska



Komentarze

zdecydowanie świeża
Modliszka19822 [2012-02-25 20:49]

lepsza suszona czy raczej świeża?
greg79 [2008-04-30 16:16]

Oregano aurea jest pieknoscią
gocha542 [2008-04-29 14:54]

Moja kuzynka hoduje oregano, więc jak coś to do niej. Pachnie i wygląda wprost ślicznie.
aurelia [2008-04-02 18:23]

Hoduje w domu od 2 lat, uprawa jest prosta, nie wymaga wiele zachodu a ubarwia i wzbogaca smak niejednej potrawy.
oli19 [2008-04-02 10:08]


Zaloguj się aby dodać komentarz:
Login: hasło:








STRONA GŁÓWNA    |    GALERIE    |    OGRODNICY    |    FORUM    |    KATALOG ROŚLIN    |    PIELĘGNACJA OGRODU    |    KONTAKT