|
Oregano Origanum vulgare dodaj do ulubionych | wersja do druku | poleć znajomemu komentarzy: 5
Oregano zwane jest lebiodką pospolitą lub dzikim majerankiem należy do rodziny jasnotowatych (Lamiaceae Lindl.). Jest rośliną wieloletnią. Jej czterokanciaste łodygi w zetknięciu z ziemią bardzo łatwo ukorzeniają się i w ten sposób roślina szybko rozrasta się i zajmuje w ogrodzie dość dużo miejsca. Ma owalne, lekko owłosione liście. Na szczytach pędów pojawiają się baldaszki drobnych różowych kwiatów. Ziele do suszenia zbiera się w trakcie kwitnienia. Stosowane jest w kuchniach włoskiej, hiszpańskiej i meksykańskiej. Przyprawia się nim pizze, sosy, sery, warzywa, mięsa, ryby, sałatki. Działa dietetycznie, pobudza apetyt i ułatwia trawienie. Wymiary: Dorasta do 80 cm. Szybko rozrasta sie wszerz.
Komentarze zdecydowanie świeża Modliszka19822 [2012-02-25 20:49] lepsza suszona czy raczej świeża? greg79 [2008-04-30 16:16] Oregano aurea jest pieknoscią gocha542 [2008-04-29 14:54] Moja kuzynka hoduje oregano, więc jak coś to do niej. Pachnie i wygląda wprost ślicznie. aurelia [2008-04-02 18:23] Hoduje w domu od 2 lat, uprawa jest prosta, nie wymaga wiele zachodu a ubarwia i wzbogaca smak niejednej potrawy. oli19 [2008-04-02 10:08] |
STRONA GŁÓWNA | GALERIE | OGRODNICY | FORUM | KATALOG ROŚLIN | PIELĘGNACJA OGRODU | KONTAKT |