Sklep korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityki cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.


 

Login:
Has?o:
lub załóż konto


Ogrodnicy
  Ostatnio zarejestrowani
  Najaktywniejsi
  Wszyscy

Galerie
  Ostatnio założne
  Największe
  Nowe zdjęcia
  Nowe komentarze

Katalog roślin
  Krzewy i drzewa iglaste
  Drzewa liściaste ozdobne
  Drzewa liściaste owocowe
  Krzewy liściaste ozdobne
  Krzewy liściaste owocowe
  Pnącza
  Byliny
  Rośliny dwuletnie
  Rośliny jednoroczne
  Rośliny wrzosowate
  Rośliny cebulowe i bulwiaste
  Rośliny skalne
  Turzyce i trawy ozdobne
  Rośliny wodne
  Róże
  Zioła
  Rośliny w domu

  Uprawa i pielęgnacja roślin
  Co w trawie piszczy
  Architektura ogrodowa




Polecamy te strony:
Przepisy kulinarne
Sklep z artykułami spożywczymi i agd aledobre.pl
Szkolenia BHP
Przepisy kulinarne
Kolendra siewna
Coriandrum sativum


dodaj do ulubionych | wersja do druku | poleć znajomemu

komentarzy: 0
powiększ zdjęcie
1 | 2 | 3


Kolendra siewna jest rośliną jednoroczną. Należy do rodziny selerowatych (Apiaceae). Jej ojczyzną są kraje południowej Europy basenu Morza Śródziemnego. Ma dwa rodzaje liści, najpierw pojawiają się na długich ogonkach liście klapowane, podobne bardzo do liści pietruszki. Pierzaste, podobne do kopru wyrastają na wysokich łodygach. Na szczytach łodyg pojawiają się małe, drobne białe lub lekko różowe kwiaty zebrane w baldachy. Liście kolendry mają ostry, zdecydowany smak i specyficzny zapach, który nie pasuje każdemu. Jest on bardzo charakterystyczny, często mówi się, że pachnie pluskwami. W kuchni stosowane są młode liście, głównie w daniach kuchni azjatyckiej, meksykańskiej, południowo-amerykańskiej, hinduskiej. Dodaje się je do sałatek, zup, ryb. Do dań gotowanych zawsze należy dodać ją tuż przed podaniem, żeby nie stracić smaku i aromatu. Nasionka mają całkiem inny bardzo przyjemny posmak i zapach. Należy je zbierać od sierpnia do września. Głównie są stosowane przy sporządzaniu różnych dań mięsnych. Wspomagają trawienie, łagodzą nadmierną fermentację przeciwdziałając wzdęciom. Zmielone wchodzą w skład wielu przypraw - pieprz ziołowy, curry, garam masala. Moim zdaniem listki kolendry nie nadają się do suszenia ani mrożenia. Suche całkowicie tracą smak i aromat, mrożone mają go niewiele. Zimą można wysiać trochę nasion do doniczki lub skrzyneczki. U alergików przy kontakcie z rośliną może dojść do reakcji skórnych.

Wymiary: 30 do 70 cm w czasie kwitnienia

Stanowisko / gleba
Słoneczne. Wymaga gleby żyznej, przepuszczalnej. Odczyn gleby nie stanowi żadnej różnicy.
Pielęgnacja
Nasiona wysiewamy tuż po pierwszych przymrozkach wprost do gruntu, wschodzą bardzo szybko. Młode sadzonki nie lubią przesadzania. Jeżeli długo chcemy korzystać z zielonych listków należy wysiewać je etapami, co 2-3 tygodnie, bo szybko wyrastają łodygi i kwiaty. W trakcie kwitnienia roślina hamuje wytwarzanie liści nastawiając się na wydanie nasion. W czasie upałów i okresów suszy wymaga intensywnego podlewania.
Mrozoodporność
Roślina jednoroczna. Wrażliwa na wiosenne przymrozki.
Problemy
Brak.
Opis wykonała: Alina Klimaszewska

Brak komentarzy.



Zaloguj się aby dodać komentarz:
Login: hasło:








STRONA GŁÓWNA    |    GALERIE    |    OGRODNICY    |    FORUM    |    KATALOG ROŚLIN    |    PIELĘGNACJA OGRODU    |    KONTAKT