|
Kolendra siewna Coriandrum sativum dodaj do ulubionych | wersja do druku | poleć znajomemu komentarzy: 0
Kolendra siewna jest rośliną jednoroczną. Należy do rodziny selerowatych (Apiaceae). Jej ojczyzną są kraje południowej Europy basenu Morza Śródziemnego. Ma dwa rodzaje liści, najpierw pojawiają się na długich ogonkach liście klapowane, podobne bardzo do liści pietruszki. Pierzaste, podobne do kopru wyrastają na wysokich łodygach. Na szczytach łodyg pojawiają się małe, drobne białe lub lekko różowe kwiaty zebrane w baldachy. Liście kolendry mają ostry, zdecydowany smak i specyficzny zapach, który nie pasuje każdemu. Jest on bardzo charakterystyczny, często mówi się, że pachnie pluskwami. W kuchni stosowane są młode liście, głównie w daniach kuchni azjatyckiej, meksykańskiej, południowo-amerykańskiej, hinduskiej. Dodaje się je do sałatek, zup, ryb. Do dań gotowanych zawsze należy dodać ją tuż przed podaniem, żeby nie stracić smaku i aromatu. Nasionka mają całkiem inny bardzo przyjemny posmak i zapach. Należy je zbierać od sierpnia do września. Głównie są stosowane przy sporządzaniu różnych dań mięsnych. Wspomagają trawienie, łagodzą nadmierną fermentację przeciwdziałając wzdęciom. Zmielone wchodzą w skład wielu przypraw - pieprz ziołowy, curry, garam masala. Moim zdaniem listki kolendry nie nadają się do suszenia ani mrożenia. Suche całkowicie tracą smak i aromat, mrożone mają go niewiele. Zimą można wysiać trochę nasion do doniczki lub skrzyneczki. U alergików przy kontakcie z rośliną może dojść do reakcji skórnych. Wymiary: 30 do 70 cm w czasie kwitnienia
Brak komentarzy. |
STRONA GŁÓWNA | GALERIE | OGRODNICY | FORUM | KATALOG ROŚLIN | PIELĘGNACJA OGRODU | KONTAKT |