Sklep korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityki cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.


 

Login:
Has?o:
lub załóż konto


Ogrodnicy
  Ostatnio zarejestrowani
  Najaktywniejsi
  Wszyscy

Galerie
  Ostatnio założne
  Największe
  Nowe zdjęcia
  Nowe komentarze

Katalog roślin
  Krzewy i drzewa iglaste
  Drzewa liściaste ozdobne
  Drzewa liściaste owocowe
  Krzewy liściaste ozdobne
  Krzewy liściaste owocowe
  Pnącza
  Byliny
  Rośliny dwuletnie
  Rośliny jednoroczne
  Rośliny wrzosowate
  Rośliny cebulowe i bulwiaste
  Rośliny skalne
  Turzyce i trawy ozdobne
  Rośliny wodne
  Róże
  Zioła
  Rośliny w domu

  Uprawa i pielęgnacja roślin
  Co w trawie piszczy
  Architektura ogrodowa




Polecamy te strony:
Przepisy kulinarne
Sklep z artykułami spożywczymi i agd aledobre.pl
Szkolenia BHP
Przepisy kulinarne
Cząber ogrodowy syn. fasolowe ziele, pieprznik, satureja
Satureja hortensis


dodaj do ulubionych | wersja do druku | poleć znajomemu

komentarzy: 0
powiększ zdjęcie
1 | 2


Cząber ogrodowy jest rośliną jednoroczną pochodzącą z krajów basenu Morza Śródziemnego i krajów Bliskiego Wschodu położonych nad Morzem Czarnym. Należy do rodziny jasnotowatych (Lamiaceae). Ze względu na szereg działań leczniczych do Polski trafił z Włoch dzięki michom stosującym je jako panaceum na wiele dolegliwości. Liście o przyjemnym, korzennym zapachu, drobne, lancetowate osadzone naprzeciwlegle na licznych pędach bocznych wyrastających z pędu głównego. Drobne kwiaty w kolorze białym lub lekko wrzosowym pojawiają się na przełomie lipca i sierpnia. Ziele do suszenia zbiera się tuż przed kwitnieniem. W kuchni stosowane są suche i świeże listki do przyprawiania dań ciężkostrawnych. Cząber ułatwia trawienie, działa przeciwzapalnie, aseptycznie, wiatropędnie, przeciwbiegunkowo, hamuje fermentację w jelitach. Sok ze świeżego ziela łagodzi świąd po ugryzieniach owadów, łagodzi stany zapalne skóry. Susz cząbru wchodzi w skład pieprzu ziołowego i czubrycy. Używany jest również do aromatyzowania octu.

Wymiary: Osiąga wysokość około 25-40 cm.

Stanowisko / gleba
Słoneczne. Osłonięte od wiatru. Gleba żyzna, przepuszczalna, lekko wilgotna.
Pielęgnacja
Nasiona można wysiewać wprost do gruntu w kwietniu i maju . Nasiona kiełkują po około 2 tygodniach. W chłodnych rejonach Polski można kupić lub wcześniej własnoręcznie przygotować rozsadę. Po siewie nasiona przykryć bardzo cienką warstwą gleby. Pielęgnacja polega na systematycznym odchwaszczaniu, nawożeniu, podlewaniu i spulchnianiu gleby. Ze względu na dobre znoszenie krótkoterminowych okresów suszy nie wymaga zbyt częstego podlewania. W sezonie ziele zbierane jest dwukrotnie - pierwszy zbiór przypada w lipcu, na początku kwitnienia ze względu na większą zawartość olejów eterycznych, kolejny w pierwszej połowie września.
Mrozoodporność
Roślina jednoroczna.
Problemy
Brak.
Opis wykonała: Alina Klimaszewska

Brak komentarzy.



Zaloguj się aby dodać komentarz:
Login: hasło:








STRONA GŁÓWNA    |    GALERIE    |    OGRODNICY    |    FORUM    |    KATALOG ROŚLIN    |    PIELĘGNACJA OGRODU    |    KONTAKT