|
Cząber ogrodowy syn. fasolowe ziele, pieprznik, satureja Satureja hortensis dodaj do ulubionych | wersja do druku | poleć znajomemu komentarzy: 0
Cząber ogrodowy jest rośliną jednoroczną pochodzącą z krajów basenu Morza Śródziemnego i krajów Bliskiego Wschodu położonych nad Morzem Czarnym. Należy do rodziny jasnotowatych (Lamiaceae). Ze względu na szereg działań leczniczych do Polski trafił z Włoch dzięki michom stosującym je jako panaceum na wiele dolegliwości. Liście o przyjemnym, korzennym zapachu, drobne, lancetowate osadzone naprzeciwlegle na licznych pędach bocznych wyrastających z pędu głównego. Drobne kwiaty w kolorze białym lub lekko wrzosowym pojawiają się na przełomie lipca i sierpnia. Ziele do suszenia zbiera się tuż przed kwitnieniem. W kuchni stosowane są suche i świeże listki do przyprawiania dań ciężkostrawnych. Cząber ułatwia trawienie, działa przeciwzapalnie, aseptycznie, wiatropędnie, przeciwbiegunkowo, hamuje fermentację w jelitach. Sok ze świeżego ziela łagodzi świąd po ugryzieniach owadów, łagodzi stany zapalne skóry. Susz cząbru wchodzi w skład pieprzu ziołowego i czubrycy. Używany jest również do aromatyzowania octu. Wymiary: Osiąga wysokość około 25-40 cm.
Brak komentarzy. |
STRONA GŁÓWNA | GALERIE | OGRODNICY | FORUM | KATALOG ROŚLIN | PIELĘGNACJA OGRODU | KONTAKT |