|
MOJA DZIALECZKA Właściciel: amorki | 125 zdjęć w galerii Dodaj do ulubionych Oaza spokoju,tutaj wypoczywam i nie tylko
« poprzednie 1 2 3 4 5 6 ... 8 następne » Komentarze Rano, o 5.45: 1 kg mąki pszennej 0,5 kg żytniej po 1 szklance: otrębów zbożowych, płatków owsianych, słonecznika z siemieniem lnianym, ja daję jeszcze garść pestek z dyni i dużą garść suszonego cząbru + rozmieszany w 1,5l bardzo ciepłej wody zakwas (jest gęsty) i 3 płaskie łyżki soli najpierw mieszam wszystko na sucho, stopniowo dolewam wodę do słoika z zakwasem i dolewam do mieszaniny. Mieszam dosłownie kilka minut dokładnie i od tego ciasta odkładam 5 dużych łyżek - do słoika (to będzie zaczyn do następnego ciasta), resztę przekładam do dwóch foremek, takich na 35 cm, wyłożonych papierem do pieczenia. Odstawiam w ciepłe miejsce i po powrocie z pracy rozgrzewam piekarnik do 170- 175 st. C i do gorącego wstawiam wyrośnięte ciasto. Po ok. 60- 70 min. jest gotowe. Jak się nie dopiecze środek to wyjmuję szybko z foremki i w papierze dopiekam bezpośrednio jeszcze 5 min na dolnej półce. Smacznego. A odebrane ciasto w słoiczku (lekko zakręcona pokrywka) ląduje w lodówce i czeka na następne pieczenie (minimum 3 dni), ja piekę 1x w tygodniu dwa chlebki lutka22 [2011-11-22 18:56] wiciokrzew przypomniał sobie o kwitnieniu halinabylina [2011-11-22 18:51] u mnie już nic nie kwitnie ,jest szaro i pochmurno bea [2011-11-22 13:29] mam i ja filipek [2011-11-22 11:18] |
STRONA GŁÓWNA | GALERIE | OGRODNICY | FORUM | KATALOG ROŚLIN | PIELĘGNACJA OGRODU | KONTAKT |