Sklep korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityki cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.


 

Login:
Has?o:
lub załóż konto


Ogrodnicy
  Ostatnio zarejestrowani
  Najaktywniejsi
  Wszyscy

Galerie
  Ostatnio założne
  Największe
  Nowe zdjęcia
  Nowe komentarze

Katalog roślin
  Krzewy i drzewa iglaste
  Drzewa liściaste ozdobne
  Drzewa liściaste owocowe
  Krzewy liściaste ozdobne
  Krzewy liściaste owocowe
  Pnącza
  Byliny
  Rośliny dwuletnie
  Rośliny jednoroczne
  Rośliny wrzosowate
  Rośliny cebulowe i bulwiaste
  Rośliny skalne
  Turzyce i trawy ozdobne
  Rośliny wodne
  Róże
  Zioła
  Rośliny w domu

  Uprawa i pielęgnacja roślin
  Co w trawie piszczy
  Architektura ogrodowa




Polecamy te strony:

AleDobre.pl
Akademia Tortu
Moje Wypieki
Moja radość

Właściciel: basiajar | 2417 zdjęć w galerii

Dodaj do ulubionych

<< poprzednie121/2417następne >>

powiększ zdjęcie


Chcąc mieć rosół tęgi, trzeba liczyć 1 funt (ok. 0,5 kg) mięsa na osobę: na lżejszy dość jest pół funta. Wypłukawszy starannie mięso w studziennej wodzie, nalać go świeżą wodą byle nie deszczową, i gotować na bardzo wolnym ogniu, ciągle szumując; w czasie czego należy rosół posolić. Gdy po godzinie przestaną się pokazywać szumowiny, natenczas odstawić rosół z ognia, zalać łyżką zimnej wody, a tłustość starannie zebrać, rosół przez gęste sitko przecedzić, mięso wypłukać w świeżej wodzie, garnek wymyć, i włożywszy na powrót mięso, zalać je przecedzonym rosołem i wstawić na ogień. Gdy się zagotuje, włożyć włoszczyzny rozmaitej, jako to: pietruszki w korzonkach, selerów, pora, marchewki. Kalafiory i kapusta włoska dodają bardzo dobrego smaku: należy je sparzyć i włożyć na godzinę przed wydaniem na stół. Po odebraniu, rosół powinien się jeszcze gotować dwie i pół do trzech godzin, nigdy więcej, zawsze na wolnym ogniu. Przed wydaniem na stół, odstawić rosół na moment od ognia, żeby się sklarował, zebrać resztę pozłoty, jaka się okaże. Pozłota, czyli tłustość, używa się do lampek lub sprzedaje mydlarzom.

Lucyna Ćwierczakiewiczowa

Witam i życzę SMACZNEGO!!!

[2018-01-12 09:21]



« poprzednie 1 ... 7 8 9 10 11 ... 161 następne »


[2018-01-12]
Komentarze: 10

[2018-01-10]
Komentarze: 11

[2018-01-10]
Komentarze: 7

[2018-01-09]
Komentarze: 9

[2018-01-08]
Komentarze: 9

[2018-01-05]
Komentarze: 9

[2018-01-03]
Komentarze: 9

[2018-01-03]
Komentarze: 6

[2018-01-03]
Komentarze: 5

[2018-01-01]
Komentarze: 11

[2017-12-31]
Komentarze: 8

[2017-12-20]
Komentarze: 10

[2017-12-19]
Komentarze: 5

[2017-12-15]
Komentarze: 14

[2017-12-06]
Komentarze: 8

« poprzednie 1 ... 7 8 9 10 11 ... 161 następne »

Komentarze


Witaj Basiu!
W każdą niedzielę i jakieś święta, rosół u nas obowiązkowy.
Mąż gotuje. Przeważnie rosół był tęgi ale wydałam polecenie, żeby już nie gotował zbyt tłustego i od jakiegoś czasu tak jadamy.
Tylko kalafiora nigdy nie dodawał.
ivonetka [2018-01-18 01:18]



A czyli nie taka to prosta sprawa dostosuje
się do wskazówek to może też mi taki wyjdzie
Baffi79 [2018-01-13 07:02]



Mówią ,że rosół sam się gotuje i jest prosty w przygotowaniu .A tutaj czytam ,że
prawdziwy,esencjonalny rosół nie jest łatwo ugotować .
bea [2018-01-12 17:51]



Witaj Basiu! Lubię rosół i gotuję go długo, kostek rosołowych nie dodaję. Kapustę
włoską daję, ale nigdy jeszcze kalafiora, muszę spróbować.
Miłego popołudnia Basiu
Krystyna [2018-01-12 17:05]



Witaj Basieńko..)
Często gotuję rosół ze wzgledu na Zuzie,przyznam się,że czasem juz mi sie przejadł,ale co sie nie robi dla wnuczki /niejadka/.
Masz racje Basiu,dobrze zauważyłaś,ze to pieris ma tyle pąków.
Pozdrawiam cieplutko i życzę radosnego weekendu,bez problemów i zmartwień.
berta [2018-01-12 12:01]



Nie powiem, chciałabym skosztować choćby ugotowanego dokładnie wg tego przepisu miłego dnia Basiu
kamelia [2018-01-12 10:49]



Teraz najczęściej quasikucharze dają odrobinę mięsa i kostki rosołowe, no i mamy pseudorosół. O tempora!
Rozpoczęliśmy dyskusję o tegorocznym spotkaniu, co Ty na to? Zerknij na Forum.
staweg [2018-01-12 10:18]



Witaj Basienko! Rosol bardzo lubie ale ten wspaniale opisalas milego dnia zycze
bednarekzk@arcor.de [2018-01-12 10:16]



Witaj Basiu noooo prawie taki gotuję
danusia2458 [2018-01-12 09:26]



witaj Basiu ja właśnie wyjęłam składniki potrzebne do pomidorowej zupy. Kupiłam
makaron gwiazdki i mnie naszło na gotowanie. Lubię rosól taki tlusty, ale raczej
zadowalam się chudym.
Pozdrawiam cieplutko
filipek [2018-01-12 09:24]



Zaloguj się aby dodać komentarz:
Login: hasło:








STRONA GŁÓWNA    |    GALERIE    |    OGRODNICY    |    FORUM    |    KATALOG ROŚLIN    |    PIELĘGNACJA OGRODU    |    KONTAKT