|
Ogród - moja nowa miłość Właściciel: Lawinia | 5498 zdjęć w galerii Dodaj do ulubionych Ogród powstawał wiosną 2008roku. Nie umiałam rozróżnić jodły od świerku. Nie znałam bylin, nazw kwiatów. Ale uczę się szybko.Spędzam kazdą wolną chwilę w ogrodzie.Daję mi to radość, spokój i siłę.
« poprzednie 1 ... 94 95 96 97 98 ... 366 następne » Komentarze " zaraziłaś' dziewczyny burakami ale to dobrze , bo są wyjątkowo zdrowe. sabina [2016-02-10 10:50] mam gliniak... jak dotąd, to wykorzystywałam go tylko na ogórki małosolne. Może teraz pora zakisić buraki dzięki za przepis. ivonetka [2016-02-01 01:38] Kamienny garnek mam i czasem ogórki kiszę czasem inne rzeczy przydatny jest buraków jeszcze nie próbowałam becia123 [2016-01-31 11:54] Witaj Iwonko! Też dzisiaj odpoczywam, zwłaszcza że ostatnie dni miałam imprezowe a metryka się kłania Kwas z buraków robię podobnie, z tym że w dużym szklanym słoju i przykrywam gazą. Dodaję jeszcze pokrojoną marchewkę, pietruszkę, seler, chrzan i kminek. Pozdrawiam i życzę miłego leniuchowania Krystyna [2016-01-31 11:54] Cześć Iwonko czyli ferie zaczynasz a ja kończę becia123 [2016-01-31 11:53] Zakwas z buraków • Do dużego kamionkowego garnka wkładam cienko obrane i grubo pokrojone buraki (aby były ciężkie i żeby nie wypływały na wierzch), mniej więcej do ¾ garnka. Wydaje mi się, że jest to ok. 3 kg buraków. • Pokrojone buraki przekładam dużą ilością obranego i pokrojonego na pół czosnku (ok. 4-5 główki lub nawet więcej – jest bardzo zdrowy!), zielem angielskim, czarnym pieprzem oraz liśćmi laurowymi. Wszystkie przyprawy wrzucam „z garści”. Ważne jest, aby przypraw i czosnku nie wrzucać na wierzch, ale pomiędzy buraki. • Całość zalewam przegotowaną i ostudzoną wodą rozmieszaną z solą – na 1 litr wody daję 1 łyżkę soli. Jakiej? Najzdrowsza jest himalajska, ale jeśli jesteście innego zdania (internauci zawsze są innego zdania ) to możecie wsypać taką, jaka Waszym zdaniem jest najlepsza – kamienna lub morska. Jeśli robicie zakwas z chlebem, to wystarczy do tych składników dodać kromkę prawdziwego, dobrego chleba na zakwasie. Na wierzch. Jego dodatek przyśpieszy proces fermentacji. Ale tak jak pisałam wcześniej ja robię bez chleba i mój zakwas jest super. Solanka musi dokładnie przykrywać buraki. Kamionkę przykrywam i odstawiam w ciepłe miejsce na około 5-7 dni. Po dwóch dniach można usunąć chleb (jeśli kisicie z chlebem) i usunąć pianę, która pojawi się na powierzchni. Niektórzy jej nie usuwają, a ja usuwam. Gdy zakwas jest zakiszony przecedzam i wlewam go do słoików. Przechowuję je zwykle w lodówce lub w chłodnym i ciemnym miejscu, nawet przez kilka miesięcy, jeśli oczywiście wszystkiego nie wypijemy, bo raczej dosyć szybko wypijamy… Taki zakwas jest genialny do prawdziwego, domowego barszczu, a także do picia jako napój wzmacniający. Lawinia [2016-01-31 10:18] moja mama zawsze robiła w zimę barszcz na zakwasie-pycha! jagoda.z.g [2016-01-31 09:22] ..i bedzie zapasik to juz pewno po udaniej imprezce,milej niedzieli Baffi79 [2016-01-31 05:13] Iwonko czytałam przepisy u Sabinki na surówkę i sałatkę też takie robię są pyszne Miłej imprezki jasia5 [2016-01-30 22:36] Witaj Iwonus! A jak robisz zakwas? bednarekzk@arcor.de [2016-01-30 21:35] chyba nie przepadam za zakwasem z buraków, chociaż zdrowy; dużo jem gotowanych miłej imprezki asiok [2016-01-30 21:17] Witaj Iwonko!Ja zawsze kisze w słoju,mam taki 3 litrowy;a w garnku kamiennym to kiszę kapuste...pozdrawiam terry [2016-01-30 20:03] Witaj Iwonko,ja buraczek zakisiłam wczoraj,czy będą chętni do picia soku i zjadania sałatek zobaczę. 1gosia [2016-01-30 19:57] witaj Iwonko zycze ci udanej imprezki pozdrawiam buziaki myszka1977 [2016-01-30 19:54] witaj Iwonko ja zastanawiałąm się w czym zrobiuc ten zakwas z burakó bo kamiennego garnka nie ma. Nie wiedziałam też jak długo bęe miała wenę buraczaną:biglolMoze zrobię w przyszłym tyg. Już mma tyle innych planów Nie wiem kiedy zrealizuję Miłej imprezki Iwonko filipek [2016-01-30 18:29] |
STRONA GŁÓWNA | GALERIE | OGRODNICY | FORUM | KATALOG ROŚLIN | PIELĘGNACJA OGRODU | KONTAKT |