Sklep korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityki cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.


 

Login:
Has?o:
lub załóż konto


Ogrodnicy
  Ostatnio zarejestrowani
  Najaktywniejsi
  Wszyscy

Galerie
  Ostatnio założne
  Największe
  Nowe zdjęcia
  Nowe komentarze

Katalog roślin
  Krzewy i drzewa iglaste
  Drzewa liściaste ozdobne
  Drzewa liściaste owocowe
  Krzewy liściaste ozdobne
  Krzewy liściaste owocowe
  Pnącza
  Byliny
  Rośliny dwuletnie
  Rośliny jednoroczne
  Rośliny wrzosowate
  Rośliny cebulowe i bulwiaste
  Rośliny skalne
  Turzyce i trawy ozdobne
  Rośliny wodne
  Róże
  Zioła
  Rośliny w domu

  Uprawa i pielęgnacja roślin
  Co w trawie piszczy
  Architektura ogrodowa




Polecamy te strony:

AleDobre.pl
Akademia Tortu
Moje Wypieki
Ogród - moja nowa miłość

Właściciel: Lawinia | 5498 zdjęć w galerii

Dodaj do ulubionych
Ogród powstawał wiosną 2008roku. Nie umiałam rozróżnić jodły od świerku. Nie znałam bylin, nazw kwiatów. Ale uczę się szybko.Spędzam kazdą wolną chwilę w ogrodzie.Daję mi to radość, spokój i siłę.

<< poprzednie1438/5498następne >>

powiększ zdjęcie


Zakisiłam buraki:) już chciałam zamówić sobie kamienny garnek ale ...zobaczę czy zapał buraczany nie minie!
No a teraz już sie szykuję na imprezkę! do jutra

[2016-01-30 17:08]



« poprzednie 1 ... 94 95 96 97 98 ... 366 następne »


[2016-02-08]
Komentarze: 10

[2016-02-07]
Komentarze: 11

[2016-02-06]
Komentarze: 10

[2016-02-06]
Komentarze: 5

[2016-02-05]
Komentarze: 12

[2016-02-04]
Komentarze: 12

[2016-02-03]
Komentarze: 13

[2016-02-03]
Komentarze: 11

[2016-02-02]
Komentarze: 12

[2016-02-02]
Komentarze: 13

[2016-02-01]
Komentarze: 19

[2016-01-31]
Komentarze: 17

[2016-01-30]
Komentarze: 16

[2016-01-30]
Komentarze: 10

[2016-01-29]
Komentarze: 8

« poprzednie 1 ... 94 95 96 97 98 ... 366 następne »

Komentarze


" zaraziłaś' dziewczyny burakami ale to dobrze , bo są wyjątkowo zdrowe.
sabina [2016-02-10 10:50]



mam gliniak...
jak dotąd, to wykorzystywałam go tylko na ogórki małosolne.
Może teraz pora zakisić buraki
dzięki za przepis.
ivonetka [2016-02-01 01:38]



Kamienny garnek mam i czasem ogórki kiszę czasem inne rzeczy przydatny jest buraków jeszcze nie próbowałam
becia123 [2016-01-31 11:54]



Witaj Iwonko! Też dzisiaj odpoczywam, zwłaszcza że ostatnie dni miałam imprezowe a metryka się kłania
Kwas z buraków robię podobnie, z tym że w dużym szklanym słoju i przykrywam gazą. Dodaję jeszcze pokrojoną marchewkę, pietruszkę, seler, chrzan i kminek.
Pozdrawiam i życzę miłego leniuchowania

Krystyna [2016-01-31 11:54]



Cześć Iwonko czyli ferie zaczynasz a ja kończę
becia123 [2016-01-31 11:53]



Zakwas z buraków
• Do dużego kamionkowego garnka wkładam cienko obrane i grubo pokrojone
buraki (aby były ciężkie i żeby nie wypływały na wierzch), mniej więcej do ¾
garnka. Wydaje mi się, że jest to ok. 3 kg buraków.
• Pokrojone buraki przekładam dużą ilością obranego i pokrojonego na pół
czosnku (ok. 4-5 główki lub nawet więcej – jest bardzo zdrowy!), zielem
angielskim, czarnym pieprzem oraz liśćmi laurowymi. Wszystkie przyprawy
wrzucam „z garści”. Ważne jest, aby przypraw i czosnku nie wrzucać na wierzch,
ale pomiędzy buraki.
• Całość zalewam przegotowaną i ostudzoną wodą rozmieszaną z solą – na 1
litr wody daję 1 łyżkę soli. Jakiej? Najzdrowsza jest himalajska, ale jeśli
jesteście innego zdania (internauci zawsze są innego zdania ) to możecie
wsypać taką, jaka Waszym zdaniem jest najlepsza – kamienna lub morska.
Jeśli robicie zakwas z chlebem, to wystarczy do tych składników dodać kromkę
prawdziwego, dobrego chleba na zakwasie. Na wierzch. Jego dodatek przyśpieszy
proces fermentacji. Ale tak jak pisałam wcześniej ja robię bez chleba i mój
zakwas jest super. Solanka musi dokładnie przykrywać buraki. Kamionkę
przykrywam i odstawiam w ciepłe miejsce na około 5-7 dni.
Po dwóch dniach można usunąć chleb (jeśli kisicie z chlebem) i usunąć pianę,
która pojawi się na powierzchni. Niektórzy jej nie usuwają, a ja usuwam. Gdy
zakwas jest zakiszony przecedzam i wlewam go do słoików. Przechowuję je zwykle
w lodówce lub w chłodnym i ciemnym miejscu, nawet przez kilka miesięcy, jeśli
oczywiście wszystkiego nie wypijemy, bo raczej dosyć szybko wypijamy…
Taki zakwas jest genialny do prawdziwego, domowego barszczu, a także do picia
jako napój wzmacniający.

Lawinia [2016-01-31 10:18]



moja mama zawsze robiła w zimę barszcz na zakwasie-pycha!
jagoda.z.g [2016-01-31 09:22]



..i bedzie zapasik to juz pewno po udaniej imprezce,milej niedzieli
Baffi79 [2016-01-31 05:13]



Iwonko czytałam przepisy u Sabinki na surówkę i sałatkę też takie robię są pyszne
Miłej imprezki
jasia5 [2016-01-30 22:36]



Witaj Iwonus! A jak robisz zakwas?
bednarekzk@arcor.de [2016-01-30 21:35]



chyba nie przepadam za zakwasem z buraków, chociaż zdrowy;
dużo jem gotowanych
miłej imprezki
asiok [2016-01-30 21:17]



Witaj Iwonko!Ja zawsze kisze w słoju,mam taki 3 litrowy;a w garnku kamiennym to kiszę
kapuste...pozdrawiam
terry [2016-01-30 20:03]



Witaj Iwonko,ja buraczek zakisiłam wczoraj,czy będą chętni do picia soku i zjadania sałatek zobaczę.
1gosia [2016-01-30 19:57]



witaj Iwonko zycze ci udanej imprezki pozdrawiam buziaki
myszka1977 [2016-01-30 19:54]



witaj Iwonko ja zastanawiałąm się w czym zrobiuc ten zakwas z burakó bo kamiennego
garnka nie ma. Nie wiedziałam też jak długo bęe miała wenę buraczaną:biglolMoze
zrobię w przyszłym tyg. Już mma tyle innych planów Nie wiem kiedy zrealizuję
Miłej imprezki Iwonko
filipek [2016-01-30 18:29]



Zaloguj się aby dodać komentarz:
Login: hasło:








STRONA GŁÓWNA    |    GALERIE    |    OGRODNICY    |    FORUM    |    KATALOG ROŚLIN    |    PIELĘGNACJA OGRODU    |    KONTAKT